Fiala na Babiše: Poštváváte Čechy proti Ukrajincům. A věc, co zapadla

27.03.2022 13:38

Hlavním hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl premiér Petr Fiala (ODS). „S těmi důsledky války se budeme vyrovnávat nejen tento rok, ale i celý příští. Lepší zprávu nemám,“ začal Fiala vážně. A hned ještě přitvrdil. „Tato strašná válka na Ukrajině nemůže Putinovi projít,“ zdůraznil Fiala. A oznámil, že se pracuje i na předávání tanků a dalších zbraní Ukrajině. Tvrdou ránu Fiala zasadil také Andreji Babišovi (ANO).

Fiala na Babiše: Poštváváte Čechy proti Ukrajincům. A věc, co zapadla
Foto: Screen ČT24
Popisek: Petr Fiala u Václava Moravce

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) po prvních 100 dnech ve funkci premiéra vyjádřil naději, že se podaří válku ukončit co nejrychleji. Ale jedním dechem občany také varuje.

Anketa

Vede si Petr Fiala ve funkci premiéra dobře?

4%
95%
hlasovalo: 69687 lidí

„Ale s těmi důsledky války se budeme vyrovnávat nejen tento rok, ale i celý příští. Lepší zprávu nemám. Ty záběry, které tady všichni vidíme, jsou strašné. Vídali jsme je snad jen v záběrech z druhé světové války. Je to strašné, bude to mít strašné důsledky pro Evropu. Myslím, že si to možná ještě ani všichni neuvědomujeme. Ani já, který jsem dlouhodobě varoval před Ruskem, jsem si nedokázal představit, že se budou dít tak strašné věci,“ poznamenal vážným hlasem Fiala.

V tuto chvíli je podle něj třeba směřovat ke konci války, to jest ze všech sil podporovat Ukrajinu, ekonomicky i dodávkami zbraní, a stejně tak akcemi na Rusko. „Tato strašná válka na Ukrajině nemůže Putinovi projít,“ prohlásil Fiala.

Ruský prezident musí podle českého premiéra vidět, že mu nezbude nic jiného, než si sednout k jednacímu stolu a dojednat mír. Západu tady podle premiéra jde o záchranu Ukrajiny. O nic jiného. Ještě před 6 týdny ti lidé žili stejně normálně jako dnes Češi, Moravané a Slezané, ale pak jim Rusové rozbombardovali domy, donutili je odejít z práce a bojovat o svobodu své země.

Podle Fialy se pracuje na tom, aby Ukrajinci dostali k využití celou paletu zbraní, ale musí to být zbraně, které Ukrajinci znají, se kterými zvládnou hned zacházet a případně si je dokážou také opravit v případě poškození. Podle Fialy může dojít i na dodávky tanků.

„Na tom se také pracuje, ale nemohu jít do nějakých větších podrobností. Jsme ve válce. Válka je vedle nás. Aliance se snaží dodávat i tanky i další prostředky. Ta snaha je prostě zřejmá, protože Ukrajinci bojují i za nás a myslím, že si to všichni uvědomujeme. Oni potřebují dostatek techniky ke své obraně, protože oni čelí obrovské ruské přesile. Vladimir Putin nepočítal se dvěma věcmi. S odhodláním Ukrajinců se bránit, a s jednotou Západu,“ poznamenal český premiér.

Česko prozatím Ukrajině dodalo vojenskou pomoc přibližně za 2 miliardy korun. „Já nemůžu žádnou konkrétní částku potvrzovat, ale budeme dodávat dál. Znovu zdůrazňuji, že Ukrajina bojuje i za nás. Iluze, že kdyby Putin dobyl Ukrajinu, tak se zastaví, je opravdu jen iluze, protože on by se nezastavil, on by pokračoval dál, protože on má ty vize obnovení sfér vlivu, a to je něco, co je pro nás nepřijatelné,“ zdůraznil Fiala.

V obecné rovině Fiala potvrdil, že české ministerstvo zahraničí si předvolalo ruského velvyslance v Praze kvůli tomu, jak se Rusko chová k českým diplomatům v Moskvě. „A ostatní informace přenechám na ministerstvu zahraničí.“

Pozornost Fiala věnoval i snaze vlády prodloužit nouzový stav až do konce května.

„To je migrační vlna, která nemá obdoby, jen do České republiky přišlo během jednoho měsíce na 300 tisíc lidí. To je obrovské číslo. My vycházíme z podkladů ministerstva vnitra a vyhodnotili jsme to tak, že potřebujeme nouzový stav do konce května. A ono je to vlastně poctivé. My bychom mohli jít do Sněmovny a žádat o prodloužení jen na 30 dní, ale my už teď víme, že by to nestačilo. A navíc, my ten nouzový stav nepoužíváme pro omezování českých občanů, jak se to dělo v minulosti. Českých občanů se tento nouzový stav nedotkne. My ho potřebujeme na zvládnutí té uprchlické vlny,“ zdůraznil předseda vlády.

Jedním dechem poděkoval všem lidem, kteří se podílejí na zvládnutí takto velké uprchlické vlny. „Funguje to ukázkově,“ zaznělo od Petra Fialy s tím, že by do Česka mohlo přijít v číslech až tři procenta populace. „My nežádáme po EU žádné kvóty. Pokud tady ti lidé chtějí zůstat s námi, tak ať tu zůstanou. Ale my EU žádáme o finanční pomoc a pak o ty humanitární základny,“ řekl Fiala.

Snaží se prý jednat také o tom, aby se na řešení důsledků války používaly i další peníze z EU, ale to je podle Fialy běh na delší trať.  

Fiala: Babiš se snaží postavit české občany proti ukrajinským uprchlíkům, a to já odmítám

Poté rázně odmítl slova expremiéra Andreje Babiše (ANO), který vládě pětikoalice vyčetl, že nedělá nic pro české občany. Fiala okamžitě přešel do protiútoku.

„Toto je nesmyslné prohlášení Andreje Babiše, protože my se věnujeme zvládnutí uprchlické vlny a tím se věnujeme také českým občanům, protože kdybychom se tomu nevěnovali, ... tak představte si, co by se tady dělo. Pan expremiér ví, co říká, on se snaží postavit české občany proti ukrajinským uprchlíkům, ukrajinské uprchlíky proti českým občanům, a to já odmítám,“ rozzlobil se Fiala.

„Navíc nemá pravdu, protože my děláme i kroky pro české občany. On nepřipravil žádné programy na pomoc podnikatelům. My jsme tam ty peníze dali – 3 až 5 miliard korun. A další a další věci. My jsme udělali věci, které vedly k poklesu cen pohonných hmot,“ pokračoval v palbě Fiala.

V EU se prý mimo jiné debatovalo i o zastropování cen energií, ale po dlouhé debatě se dospělo k tomu, že to není nejlepší řešení, protože takovýto krok by nakonec znovu zaplatila střední třída.

„Já tu vládu řídím, my se na vládě musíme domluvit, lidem pomáháme a chceme pomáhat dál. A až se na tom dohodneme, tak předstoupíme před občany a vše jim řekneme jasně a srozumitelně. To znamená, že tu není ten chaos, který tu byl před námi, že se něco říkalo ráno, a něco jiného odpoledne,“ vmetl Fiala na dálku Babišovi praxi předchozí vlády ANO a ČSSD.

V obecné rovině připomněl, že v prvních 100 dnech musela jeho vláda řešit covid, musela řešit krach velkého dodavatele energií, musí řešit ruský vpád na Ukrajinu a válečnou vlnu uprchlíků vyvolanou touto ruskou invazí. Je tu také nemalá inflace, která je podle premiéra způsobena mimo jiné i bezprecedentním zadlužováním Česka, které spustil ještě šéf hnutí ANO Andrej Babiš, když byl premiérem. V tomto smyslu je prvních 100 dní vlády Petra Fialy velmi specifických.

Zdůraznil také, že na rozdíl od minulosti dnes Česko hraje v EU důležitou roli v řešení důsledků ruské agrese vůči Ukrajině. „My v tomto do značné míry ukazujeme cestu,“ prohlásil Petr Fiala.

Zároveň dodal, že Česko také zmrazuje majetky ruských oligarchů v Česku. Zmraženy už prý byly stovky milionů korun ruských oligarchů. A teď je třeba řešit, jak v této věci postupovat dál, jak proměnit českou legislativu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …