Fiala nabízel v NATO výcvik ukrajinských vojáků. A dvě procenta HDP na obranu dáme

23.06.2022 19:35

Český premiér Petr Fiala (ODS) po čtvrteční schůzce s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem uvedl, že by Češi mohli cvičit ukrajinské vojáky a oznámil, že jeho kabinet chce v roce 2024 dávat dvě procenta HDP na obranu, informují Seznam Zprávy.

Fiala nabízel v NATO výcvik ukrajinských vojáků. A dvě procenta HDP na obranu dáme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Petr Fiala

Petr Fiala sdělil Stoltenbergovi, který ocenil české dodávky zbraní na Ukrajinu, že se však tenčí zásoby, které ČR může ukrajinské armádě poskytnout.

  • Původní zdroj ZDE

V kontextu toho Fiala dodal, že Česko je proto připravené podílet se i na výcviku ukrajinských vojáků. „Mohli bychom se na tom podílet v rámci širší skupiny, jsme připraveni o tom jednat. Nemá to v tuto chvíli tak konkrétní podobu, jako je naše vojenská a humanitární pomoc, je to debata, která probíhá, jak v rámci NATO, tak s evropskými zeměmi a my jsme připraveni se do takové pomoci zapojit,“ sdělil Fiala.

Jménem své vlády ČR také Fiala přislíbil, že v roce 2024 splní ČR dlouho slibovanou investiční kvótu na zbrojení, tedy 2 % HDP.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…