Fiala narazil. Toto chtěl hodit na Babiše. Ten ale předložil lidem dokument. Černé na bílém

13.06.2022 15:50 | Ze sítí

Expremiér Andrej Babiš (ANO) se ve svém pravidelném pořadu Čau lidi zaměřil zejména na kritiku vlády Petra Fialy (ODS). „Vážená vládo, pusťte si song Mirai Když nemůžeš, přidej víc. Slovo nejde neexistuje. A začněte už konečně makat a něco dělat,“ podotkl.

Fiala narazil. Toto chtěl hodit na Babiše. Ten ale předložil lidem dokument. Černé na bílém
Foto: Facebook: Andrej Babiš
Popisek: Andrej Babiš v pořadu Čau lidi.

„Dnes je samozřejmě pondělí, jsem poslanec za Ústecký kraj. Minulé pondělí jsem taky byl v Ústeckém kraji. Dnes navštívím Rakovník, Podbořany, Kadaň, Jirkov a Chomutov. V úterý jsem měl tu čest pozvat na neformální večeři maďarskou prezidentku a ve středu a ve čtvrtek jsme měli skvělý výjezd na Vysočinu. V pátek jsem byl na litoměřických hasičských slavnostech, které navštěvuji od roku 1998, večer na koncertě Mirai a No name na Votvíráku a v sobotu jsem znovu pokračoval v návštěvě na hasičských litoměřických slavnostech a znovu jsem byl na Votvíráku,“ poznamenal ke svému programu Babiš. 

„Ten výjezd na Vysočinu byl skutečně neskutečný. Moc vám za to děkuji to přijetí v Počátkách, kde lidi nás čekali kromě potlesku a úsměvu s čerstvým chlebem a solí, hrál tam Karel Gott Revival, a koláčky. Všude, kde jezdíme, lidi jsou strašně příjemný, smaží nám řízky, pečou koláčky, bábovky, dostáváme různé dárečky. Je to skutečně skvělé,“ zmínil dále Babiš.

„Moc jsem si užil Votvírák, a hlavně ten živý vstup na Nově. Protože pan premiér Fiala a ostatní členové vlády odmítli jít do Televizních novin a komentovat celkově situaci s inflací, tak jsem jim doporučil, a to bylo těsně před koncertem Mirai, aby si poslechli jejich písničku: Když nemůžeš, přidej víc, a slovo nejde neexistuje,“ podotkl Babiš, jenž se domnívá, že tato vláda skutečně nemůže, je neschopná řešit problémy lidí. 

„My, kdybychom byli ve vládě, tak bychom fungovali úplně jinak. A lidi by skutečně nestrádali a neměli problémy s energetickou chudobou. Vládě se skutečně nedaří. Stačí si přečíst jenom titulky z minulého týdne. Inflace rekordně roste – 16 %. Neuvěřitelné, jedna z nejvyšších v Evropě. Zemědělské suroviny jsou nejdražší v historii, ceny pohonných hmot překonaly rekord – jsou vyšší než předtím, než vláda chtěla pomoci se spotřební daní. Životní úroveň se propadla nejvíc od roku 1993. Odbory dávají vládě ultimáta, zemědělci demonstrovali. Experti kritizují pana Rakušana, že zkrátka tu uprchlickou krizi nezvládá. No a pan premiér, pan premiér se vlastně pasoval do role nejaktivnějšího ministra zahraničních věcí. Cestuje na návštěvy, ale ten hlavní problém, který máme v České republice s inflací, s energetickou chudobou, vůbec neřeší,“ zmínil dále Babiš a věnoval se inflaci, která vyskočila na 16 procent.

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí
„Tady jsou titulky. Inflace znovu láme rekordy a mučí peněženky všech, ekonom: lidé akceptují vysoké ceny kvůli obavám. Inflace dotlačila Čechy do vánočního režimu, akční zboží mizí z regálů. Vysoká inflace rozdráždila politiky a vláda a opozice se dohadují. Špatná zpráva pro Česko: životní úroveň se propadá nejvíc od roku 1993. A proč to tak je? Protože tato vláda vlastně není schopná nic dělat s inflací, i když to slibovala. A samozřejmě, kdo za to může? Může za to Babiš. Pan premiér říká: Snažíme se, ale veřejné finance jsou kvůli Babišovi v rozvratu. Takže já se to budu snažit ještě jednou panu premiérovi vysvětlit a nechápu, proč opakovaně lže. Jinak se to nedá ani nazvat. Toto jsou oficiální statistiky Evropské unie, Eurostat, a Česká republika je stále šestá nejméně zadlužená. A to země jako Estonsko, Bulharsko, Lucembursko se nedají srovnat s námi, s naší ekonomikou,“ uvedl Babiš.

„Takže není to pravda, veřejné finance nejsou v rozvratu, a můžu tady číst panu premiérovi, jaké je zadlužení České republiky: 41,9 procenta v porovnání s Francií – 112 procent, nebo Maďarsko – 77 procent, Rakousko 83 procent. Tady je dokonce mapa Evropy, a čím tmavší barva, tím větší zadlužení. Česká republika je tady, světlý bod v celé Evropě. Tak prosím vás, pane premiére, proč stále lžete lidem? Proč se vymlouváte? Je to vaše neschopnost pomoci lidem, protože ta pomoc je jednoduchá. My jsme srazili inflaci minulý rok, vy ji můžete srazit tím, že odpustíte lidem DPH na energie, zastropujete pohonné hmoty, odpustíte obnovitelné zdroje – poplatky a další věci. Už jsme to opakovali stokrát. U potravin máme nejvýš jednu z nejvyšších DPH v Evropě, 15 %. Všichni ostatní mají podstatně nižší. Váš ministr Nekula říká, že sníží DPH na potraviny, až skončí válka. Tak jsem na to strašně zvědavý. A po těch lžích pana premiéra je velice pikantní titulek Fialova vláda v tichosti plánuje sekeru přes 1 200 miliard. Ano, dobře slyšíte, 1 200 miliard. Fialova vláda, která nás kritizovala, jak zadlužujeme Českou republiku. Ano, ale my jsme dali schodky, za nás 2018–2021 bylo 813 miliard, a všichni věděli, kam ty peníze šly. Šly podnikatelům, důchodcům, snížili jsme daně zaměstnancům,“ řekl Babiš.

„A tady vláda pana Fialy, který sliboval, jak dá ty finance do pořádku, a ty finance jsou v pořádku, v tichosti plánuje sekeru 1 200 miliard. Tak to je skutečně neuvěřitelné. A samozřejmě nechce dávat peníze nikomu a nechce lidem pomoci. Lidi na výjezdech se mě ptají, proč vláda nechce pomoci lidem. No, protože zkrátka tyto strany, které jsou ve vládě, nikdy lidem pomáhat nechtěly. Pamatujete důchody 2010 byla nula, 2014 45 korun. Teďka musí navýšit důchody ze zákona kvůli inflaci. Takže nechtějí pomáhat lidem, stále se vymlouvají na nesmysly. Jsou to ideologické floskule a lidi jsou naštvaní, a skončí to katastrofou. Co udělali pro pohonné hmoty? No, zkrátka to opatření nezabralo. Benzín v České republice už je dražší než před snížením daně. Xkrát jsme říkali, že to mají zastropovat, že to mají vázat na burzu v Rotterdamu. Mají tam státní firmu Čepro, kde jí můžou poradit a vysvětlit, o co jde, stejně jako ČEZ elektřinou, ale tato vláda zkrátka neslyší a nechce naslouchat lidem, kteří tomu rozumějí. Těch slavných 5 000 Kč, které řešili dva měsíce, neuvěřitelně dlouho. Tak lidi se ptají, tady samoživitel Pavel říká: Mám studující dítě, jsem samoživitel, proč nemůžu dostat těch 5 000 Kč, proč to není až do 26 let pro všechny nezaopatřené děti, které studují? To navrhujeme, chceme to změnit. Samozřejmě navrhujeme těch 5 000 Kč měsíčně, protože dřív než od srpna to nebude. Není pravda, že na to nejsou peníze. Zdroje jsme jasně řekli, ale samozřejmě odpověď vlády žádná,“ dodal také Babiš.

„Takže sumář. Nejvyšší inflace za třicet let. Vláda dělá, že má vše pevně v rukou, ale nedělá nic. Pomoc lidem: jedna velká nula. Takže se omlouvám, pokud máte pocit, že je to přibližně stejné, no tak jenom proto, že ta vláda skutečně nedělá nic a de facto není ani co komentovat. Úplná katastrofa. Největší pokles životní úrovně v historii České republiky. Vážená vládo, pusťte si song Mirai Když nemůžeš, přidej víc. Slovo nejde neexistuje. A začněte už konečně makat a něco dělat. Vždyť já se stále tady opakuji v Čau lidi. Prosím vás, snažte se, dělejte už konečně něco pro tuto zemi, pro občany, pro živnostníky, pro podnikatele. Proto vás tam zvolili,“ zakončil expremiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…