Fiala nastínil svou daňovou reformu: Kdo má neočekávaný zisk, může být vyzván k solidaritě

30.07.2022 15:11

O energetické krizi, ale i o daních hovořil pro Právo premiér Petr Fiala (ODS). „Lidé si v zimě zatopí, i pokud Rusko vypne plyn,“ slíbil mimo jiné občanům Fiala.

Fiala nastínil svou daňovou reformu: Kdo má neočekávaný zisk, může být vyzván k solidaritě
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Petr Fiala v Evropském parlamentu

Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je důležité, abychom byli dobře připraveni na to, co může přijít v podzimních a zimních měsících.

„Největší riziko je nedostatek energií, především plynu. Na tom, abychom ho měli dostatek, intenzivně pracujeme. Hlavní problém není cena plynu, ale to, aby jej bylo pro české domácnosti a firmy dost. Udělali jsme kroky, které zaručí, že i kdyby nastal nejhorší scénář a Rusko by dodávky plynu do Evropy úplně zastavilo, my plyn na podzim a na zimu mít budeme,“ slíbil Fiala. Zároveň také hovořil o tom, že ti, kdo se dostanou do existenční tísně a nebudou mít na zaplacení poplatků spojených s chodem domácnosti, mohou požádat o příspěvek na bydlení. 

„Druhá věc je, že pomůžeme všem ve formě úsporného tarifu, který zaručí každému, že část energií, které spotřebuje, bude za rozumnou cenu garantována státem. Fakticky to bude vypadat tak, že stát sníží cenu energií každému, a to automaticky: nikdo nebude muset o nic žádat,“ slíbil také Fiala.

Řeč pak byla také o progresivním zdanění a o sektorové dani.

„Progresivní zdanění skutečně vůbec není téma, o kterém bychom se mohli bavit, což jsme garantovali i v programovém prohlášení vlády. Navíc progresivní zdanění už máme, když se podíváme na náš daňový systém. Sektorovou daň já ale taky nechci. Umím si však představit formu solidarity mezi těmi, kdo mají neočekávané zisky v důsledku situace na světových trzích s energiemi, a těmi, kteří jsou nenadále vysokými cenami energií postiženi. Tam je možné hledat nějakou formu solidarity, tedy daň z neočekávaného zisku nevylučuji," sdělil Fiala, že jaká bude její forma, bude ještě otázkou diskuse.

„Že je dočasná solidarita namístě, to už říkám delší dobu. Nejde o to, vybrat více peněz a přerozdělovat je. Jde o to, abychom peníze, které získáme z toho, že nám firmy poskytnou část svého neočekávaného zisku, použili přímo na pomoc lidem, kterých se to týká,“ pravil Petr Fiala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…