Fiala ocenil práci zbrojařů. „Přicházejí s inovativními řešeními,“ řekl o víkendu v Ostravě

20.09.2023 14:20 | Monitoring

Premiér a předseda ODS Petr Fiala ocenil práci českých zbrojních firem, když se o víkendu zúčastnil ostravských Dnů NATO, kam zavítalo rekordních 185 tisíc diváků. Podle premiéra jsou tyto firmy důležité nejen pro celé české hospodářství, ale také navazují na tradiční český průmysl.

Fiala ocenil práci zbrojařů. „Přicházejí s inovativními řešeními,“ řekl o víkendu v Ostravě
Foto: Archiv Omnipol
Popisek: Premiér Petr Fiala před letounem L 410 NG z kunovické továrny Aircfraft Industries s doprovodu s předsedou představenstva Michalem Honem a prezidentem skupiny Omnipol Jiřím Podpěrou.

„Oceňuji, že řada zbrojních firem přichází s inovativními řešeními a technologiemi, investuje do výzkumu a vývoje a vyvíjí nové produkty. To je klíčové pro udržení konkurenceschopnosti na mezinárodních trzích a také pro naše hospodářství. Přibývají nová pracovní místa, ale také příjmy do rozpočtu a investice. Dvanáct největších českých zbrojních firem odvedlo loni na dani z příjmu o 232 % více než předchozí rok,“ uvedl na facebooku předseda vlády Petr Fiala, podle kterého české zbrojní firmy vyrábějí produkty s vysokou přidanou hodnotou a propojují výsledky a vývoj s tradičním českým průmyslem. 
 
„To je naprosto zásadní pro Restart Česka. Usilujeme o to, aby maximum vojenského materiálu bylo pořizováno od domácích výrobců. V zahraničních akvizicích stojíme o to, aby v nich byl zapojen český obranný průmysl. U největších zakázek se snažíme o to, aby byl náš průmysl zapojen až ze 40 %,“ dodal premiér, který si o víkendu nenechal ujít prezentaci většiny českých firem v rámci Dnů NATO. 
 

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52389 lidí
Premiér Petr Fiala mimo jiné zavítal mezi české letecké výrobce, kterým otvíral dveře na zahraniční trhy již při své nedávné podnikatelské misi v jihovýchodní Asii. „Jako hlavní partner Dnů NATO zde naše skupina prezentovala veřejnosti letouny L 410 NG z kunovického Aircraft Industries a L-39NG Aera Vodochody, a to nejen na statice, ale především ve vzduchu. O oba stroje byl obrovský zájem. Na prohlídku kokpitu L-39NG se stály dlouhé fronty a zvědaví nadšenci důkladně zpovídali přítomné piloty a techniky. Pozadu samozřejmě nezůstala ani čtyřistadesítka se svojí posádkou. K vidění byl také pasivní sledovací systém VERA-NG z dílny ERA Pardubice. Velkou atrakcí pro přítomné hosty byly letecké simulátory společnosti VRGineers, které jsme měli umístěné ve stánku. Stačilo zasednout do speciálního křesla, nasadit brýle a rázem se ocitli na dráze,“ uvedla Marika Přinosilová, ředitelka marketingu a komunikace skupiny OMNIPOL s tím, že o simulátor měl zájem právě také český premiér Petr Fiala. 
 
Premiér však nedorazil do Ostravy sám. Ministryně obrany Jana Černochová mimo jiné zavítala i do venkovní expozice pardubické společnosti ERA, kde se v zajímala o poslední novinky této technologické společnosti. „Ve venkovní expozici ERA předváděla na obrazovkách názorné ukázky, jak fungují pasivní sledovací senzory VERA-NG a PLESS a systém pro řízení provozu na letišti ERIS,“ upřesnila tisková mluvčí společnosti ERA Lenka Stejskalová Reichová. 
 
23. ročník Dnů NATO v Ostravě spolu se 13. dnem Vzdušných sil AČR se uskutečnil o víkendu 16. a 17. září 2023 na mezinárodním letišti Leoše Janáčka v Ostravě-Mošnově. Dvoudenní show se účastnilo 19 partnerských zemí a program sestával z prezentací jejich letectva, pozemních armádních sil a ukázek práce policie, záchranářů, hasičů apod. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Včera bylo na dny nato 100 000 a dnes u Fialy už 185 000 . , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 20.09.2023 14:34:18
Na dny naty šli lidé na podívanou na techniku, udělat si výlet když je hezky. A naši politici z toho vyvodili , že všichni šli demonstrovat svůj souhlas s NATO a nákupem dalších neužitelných zbraní

|  8 |  0

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…