Fiala pět, Rakušan čtyři, Bartoš tři, Jurečka tři, Pekarová dva. To bude nová vláda

03.11.2021 16:56

Občanští demokraté by podle informací ČTK měli na základě interních dohod ve vládě obsadit kromě funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady i na partnery ODS z koalice SPOLU – lidovci mají získat tři místa a TOP 09 dvě. Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) podle zdrojů ČTK aktuálně počítá s tím, že si ministerská křesla rozdělí v poměru 4 : 3 ve prospěch STAN.

Fiala pět, Rakušan čtyři, Bartoš tři, Jurečka tři, Pekarová dva. To bude nová vláda
Foto: Screen ČT24
Popisek: předseda ODS Petr Fiala

Lídři stran budoucí koalice se v úterý po více než dvanáctihodinovém jednání domluvili na vládním programovém prohlášení i koaliční smlouvě. Shodu nalezli i na struktuře vlády, která bude mít 18 členů. Oproti současnému kabinetu ANO a ČSSD v ní budou navíc ministři bez portfeje, kteří budou mít na starosti legislativu, EU a vědu, výzkum a inovace.

Stranám koalice SPOLU připadne ve vládě 11 míst, kromě premiéra Petra Fialy (ODS) do kabinetu nominují ministry financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace. Piráti a STAN budou mít ministry vnitra, průmyslu, školství, pro místní rozvoj, zahraničí, pro legislativu a pro evropské záležitosti.

ODS stojí o post ministra financí, protože považuje za vhodné, aby byl ze stejné strany jako premiér. Zájem o toto místo připustil v úterý první místopředseda ODS Zbyněk Stanjura. Obranu by podle spekulací mohla vést poslankyně ODS Jana Černochová. Jako kandidát na ministra zdravotnictví je dlouhodobě označován Vlastimil Válek (TOP 09), do čela zemědělství by se mohl vrátit předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Pravděpodobným ministrem vnitra je šéf Starostů Vít Rakušan, školství by mohl vést jeho předchůdce v čele STAN Petr Gazdík. Místopředseda STAN Věslav Michalik by se podle spekulací mohl ujmout funkce ministra průmyslu. Místní rozvoj a digitalizaci by mohl mít na starosti šéf Pirátů Ivan Bartoš, v souvislosti s diplomacií se v posledních dnech spekuluje o bývalém pirátském poslanci Janu Lipavském.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…