Fiala před drahotou neochrání. Mohou za ni čtyři katastrofy a vláda je jednou z nich, zaznělo v anketě

14.05.2022 14:05 | Analýza

Ochrání Petr Fiala (ODS) lidi před deštěm drahoty? Je to vůbec možné? A může za ni i Babišova vláda? Takto ze zeptaly ParlamentníListy.cz v anketě. Vláda pětikoalice – ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN – totiž spustila novou kampaň. Předseda vlády Fiala lidem v kampani slibuje, že je schová pod deštník, který občany uchrání před deštěm drahoty. To, že k tomuto dešti vůbec došlo, přičetl na vrub jednak rusko-ukrajinskému konfliktu, ale také bývalé vládě Andreje Babiše.

Fiala před drahotou neochrání. Mohou za ni čtyři katastrofy a vláda je jednou z nich, zaznělo v anketě
Foto: Screen: ceskenoviny.cz
Popisek: Petr Fiala na volebním kongresu ODS.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) na sociálních sítích ujišťuje, že jeho vláda rozhodně nezapomíná na české občany a v nelehkých ekonomických časech pomůže všem, kteří si s narůstající drahotou nezvládnou poradit. 

„Naše vláda dobře chápe, že nárůst cen, který je do velké míry způsoben nezodpovědným zadlužováním státu minulou vládou, ale významně také ruským útokem na Ukrajinu, se dotýká každého občana České republiky. ... Není bohužel v možnostech státních financí, abychom dávali podporu plošně úplně všem, protože tak bychom zemi přivedli k bankrotu. Hospodaříme s penězi všech daňových poplatníků v České republice – s vašimi penězi. Proto je naší povinností s nimi nakládat rozumně. Naše pomoc je tak adresována lidem, kteří si s dopady inflace nemohou poradit sami. Věříme, že Deštník proti drahotě jim pomůže překlenout těžké období, které momentálně prožívají,“ napsal Fiala.

„Spouštíme pro vás také web Deštník proti drahotě, kde všechna opatření uvidíte přehledně. Jeho součástí bude Deštník pro rodiny, Deštník pro seniory, Deštník pro bydlení, Deštník pro vysoké ceny energií a pohonných hmot, Deštník pro podnikatele a firmy a Deštník pro ohrožené skupiny obyvatel,“ připomněl také premiér.

„Za vysokou inflaci samozřejmě mohou obě vlády. Velká část problémů je způsobena i mezinárodní situací. Současná vláda je ale odpovědná za to, že situaci neřeší a zavírá před ní oči. Sněmovní opozice pak místo věcných návrhů v parlamentu žvaní a blábolí desítky hodin bez výsledku. Sociální demokracie přitom nabízí jasná a účinná řešení: Snížení DPH z potravin a změna dotační politiky ve prospěch jejich produkce. Zastropování cen elektřiny, stažení části produkce ČEZ z německé burzy a přímé dodávky na český trh. Společné nákupy plynu a snížení DPH z tepla. Zároveň je třeba přistoupit k automatickým valorizacím minimálních a zaručených mezd, plateb za státní pojištěnce a příspěvků pro rodiny s dětmi. Drahota doléhá na všechny a není čas na hádky a politikaření,“ vysvětlil Michal Šmarda, předseda ČSSD, starosta Nového Města na Moravě. 

„Když jsem viděl ten deštník, vzpomněl jsem si na citaci Marka Twaina – bankéř vám půjčí deštník, když svítí sluníčko, a chce ho vrátit, když prší. Myslím, že by se toto dalo přesně aplikovat na tuto vládu. Není schopná překročit svůj stín. Její mantrou je, že za to může zase Babiš. Nebo teď, kvůli válce na Ukrajině, Putin. Při inflaci 5,3 % to byla Babišova drahota – při inflaci 14 % to není Fialova drahota, ale drahota bez přívlastků. Pokud vláda nemá žádnou sebereflexi, tak ani nebude mít efektivní opatření. Vidí jenom všechny kolem, kteří za to můžou. Nikoliv to, že vláda nedělá, co by dělat měla. Po celé tři měsíce upozorňuji, že 24 zemí z 27 v EU na tuto situaci plošně zareagovalo. Snížení či dočasné zrušení DPH, spotřební daně, zastropování cen, dotace a podobně. My patříme mezi tři země, které nejdou tímto směrem a takzvaně se to vláda snaží řešit adresně a individuálně. Výsledkem toho potom je, že se jim to drolí pod rukama. Za adresnou pomoc oni považují 5 tisíc na dítě pro rodiny s příjmem milion čistého. Pak když zjistili, že to adresné není, změnili to na milion hrubého. To je typicky věc, která adresná není, protože se týká většiny rodin. Za mě je to neschopnost vlády přiznat, že jsme v mimořádné situaci, která si zaslouží mimořádná opatření a navázat na to, co dělala předchozí vláda či co říkáme jako opozice. Oni raději vymýšlejí třetí, čtvrté, páté cesty. Výsledkem je to, co jsem zmínil, že ve středu je to pomoc rodinám s čistým příjmem milion, v sobotu je to v hrubém. Ve středu přijmou opatření, které v sobotu je velmi pozměněné. Přitom říkali, že toto dělat nebudou, a vyčítali to minulé vládě. Při první krizi dělají to samé a ani se u toho ani nezačervenají,“ řekl Patrik Nacher, poslanec hnutí ANO, místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny.   

„Svádět všechny své problémy na předchozí vládu je trapné. Vláda se prioritně zabývá problémy války na Ukrajině, ale na potřeby naší země vcelku kašle. Neví, co má dělat. Celá tato vládní kampaň bez konkrétních úprav DPH či spotřební daně (razantní snížení sazby) u vybraných druhů potravin, PHM a energií, nemá smysl. Je to jen vytírání očí, bez konkrétního dopadu,“ konstatoval Jiří Paroubek, bývalý premiér a předseda ČSSD.

„Nelze zapomenout ani na Sobotkovu vládu, která utrácela v době, kdy měli šetřit. Pak se vše skrylo do covidu a plynule to přešlo do Ukrajiny. Před deštěm drahoty nás neochrání žádná vláda, pokud si bude myslet, že to půjde jen kosmetickými úpravami, a nikoliv adresnou pomocí s jednoduchými, nikoliv idiotskými formuláři,“ uvedl Pavol Lukša, předseda strany Dobrá volba 2016, starosta Čeladné, bývalý poslanec a místopředseda TOP 09.

„Rozhodně neochrání, a to ani Fiala, ani nikdo jiný. Dopady globální krize kapitalismu, kterou inflace a drahota provázejí, jsou mnohem silnější než kosmetické snahy pětikoalice pomoci. Fakt a vina, že zde máme ale nyní jeden z nejvyšších koeficientů meziročního nárůstu bídy v Evropě, leží však na bedrech Fialova kabinetu prakticky již zcela. Majetkově likvidována, prostřednictvím rychle akcelerující drahoty, je již dokonce i střední třída, kterou ostatně náš stát neoplýval ani za vlády Andreje Babiše. Kdybych měl říci svůj názor, proč jsme tam, kde jsme, tedy například v situaci, kdy je každý desátý člověk pod hranicí bídy, dominuje pracovní chudoba, či je obrovská část společnosti v exekucích, musel bych bohužel zmínit zejména fakt, že se zde od ‚listopadového ekonomického převratu‘ neudělalo pro obyčejné lidi prakticky nic zásadního, na rozdíl od snah o profit od různých pseudoelit. Není tedy divu, že jsme na tom nyní tak špatně hospodářsky, ale i hodnotově a morálně, když zde stále vládnou politicko-ekonomické mafie, v čele s rozličnými oligarchy. Lhostejno, zda jsou napojeni na tu či onu pravicovou partaj. Ne nepodobně, jak je tomu v Rusku či na Ukrajině, kde je až nezvykle vysoká koncentrace miliardářů na počet obyvatel, stejně jako nesmírně chudý zbytek společnosti. Bohatí mají jachty a letadla, ostatní nemají šanci na vlastní bydlení. Osobně jsem zvědav, jak dlouho se budou moci pomyslné sociální nůžky v ČR ještě rozevírat, a jsem si jistý, že dlouho tomu již nebude,“ napsal Jiří Valenta, bývalý poslanec KSČM.

„Pokud bude postupovat tak, jako doposud, tak to možné není! A to, že za drahotu může Babišova vláda, je výmluva,“ objasnil Jan Birke, starosta Náchoda, v letech 2013 až 2021 poslanec ČSSD.

„Nemůže a neochrání! A dodávám, že svádět problémy této vlády na vládu Andreje Babiše je neuvěřitelně sprosté. Pan premiér asi jede permanentní volební kampaň. Ale i kdyby se ujezdil do Kyjeva tam a zpátky a kdyby rozdal medaili Karla Kramáře i mašinfírovi, tak nezakryje, že minimálně dva měsíce po volbách na povolebním mejdanu pětikoalice chlapci a děvčata zaspali a další dva měsíce promlčeli s argumentem, že do toho opozici nic není. A výsledek je tady! Občané tohle vládní nicnedělání platí dvakrát. Jednou z peněženky, a podruhé když vidí, jak se jim v přímém přenosu díky inflaci znehodnocují úspory, pokud dnes ještě vůbec nějaké mají. A když to chceme řešit, rozumně, protože takhle už to dál nejde, tak nejsou schopni jednání sněmovny schválit. Bojí se. Vyšlo by najevo, že nedělají nic,“ domnívá se Marek Novák, poslanec hnutí ANO, člen hospodářského výboru Poslanecké sněmovny. 

„Neochrání. Za drahotu mohou čtyři katastrofy. Covid, Babišovy dluhy, válka na Ukrajině a Fialova vláda,“ vysvětlil Vlastimil Tlustý, bývalý ministr financí a expředseda poslaneckého klubu ODS. 

„Současná drahota má příčiny nejen v covidové situaci a v aktuálním válečném konfliktu, ale především v dlouhodobé měnové expanzi způsobené nízkými úrokovými sazbami v dobách, kdy k nim neexistoval důvod. Na vině je i nesnesitelná lehkost utrácení Babišovy vlády, které se z původně opodstatněných kompenzací vymkly jakékoliv kontrole. ‚Fialův deštník‘ je převážně adresnou pomocí namísto plošné. Chválím snížení spotřební daně. Rodinám bych ale určitě pomáhal ještě adresněji. Rozhodně nevykompenzuje potřebným snížení životní úrovně, ale částečně pomůže. Předpokládám, že u toho však nezůstane, že ze strachu, aby tyto voliče nepřihrál konkurenci, bude pomoc navyšovat. Díky bohu, že jsou volby daleko, protože jinak by zcela jistě přišla nesnesitelná lehkost Fialova utrácení,“ upozornil Radim Smetka, bývalý místopředseda Svobodných. 

„Pan premiér si chce zřejmě hrát na hrdinu dnešní doby. Na to už je ale opravdu pozdě. Vláda do dnešního dne neudělala pro občany vůbec nic. Nic. Vláda, které by skutečně záleželo na občanech, by již dávno snížila DPH na potraviny, energie a pohonné hmoty. Ceny i nadále porostou a snížení spotřební daně u pohonných hmot, kde člověk ušetří cca jednu korunu na litr, to je skutečně směšné. Skutečně si tato vláda myslí, že lidem ‚zalepí ústa‘ jednorázovým příspěvkem 5000 Kč, který mají dostat maminky s dětmi? Nevím, zda se smát, nebo brečet. Otázkou však zůstává, jak dlouho občané tuto tragikomedii vydrží,“ uvedla Tereza Hyťhová, místopředsedkyně Trikolóry, bývalá poslankyně.

„Tato vláda chudoby a výmluv hledá jen záminky a výmluvy, aby bohatí bohatli na úkor chudých. Neustále vymlouvání se na kdeco je jen dětinská ukázka neschopnosti této vlády řešit skutečné existenční problémy občanů se středními a nižšími příjmy. Naopak omezování veřejných výdajů do zdravotnictví a sociální oblasti je systémové navýšení spoluúčasti občanů. Fialova vláda chudoby žádné řešení nemá,“ myslí si Zdeněk Škromach, který byl prvním místopředsedou vlády i Senátu Parlamentu ČR, ministrem práce a sociálních věcí i místopředsedou ČSSD.

„Deštník před drahotou je spíše píárová akce, protože opatření, která jsou v něm uvedena, vycházejí ze zákona, jako je zvýšení důchodů, které stanoví jasně zákon, či jsou směřována spíše na nejchudší vrstvy, jako je zvýšení životního minima, které se slibuje, a podobně. Skutečná opatření, která by pomohla podnikatelům, ale i lidem, kteří jsou nad hranicí hmotné nouze, prakticky nejsou. Opatření jako je snížení spotřební daně u pohonných hmot je zcela minimální. Chybí tam jednoznačně snaha zlevnit především elektrickou energii, plyn, a to dohodou, že například nebudou používány emisní povolenky, že nebudeme nejdříve prodávat naši energii na trh evropský a pak zpětně kupovat. Myslím si, že tam vlastně není nic pro podnikatele. Takže ti budou mít drahé vstupy, budou je promítat do cen zboží a služeb. Samozřejmě to dopadne na občany, kteří ještě omezí nákup služeb a zboží, což se projeví v hospodářské stagnaci. Není tu žádná skutečná snaha pomoci limitovat růst cen. Tím nemyslím nějaké dávky, ale spíše ekonomickými nástroji,“ vysvětlil Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, garant Trikolóry pro sociální věci, bývalý poslanec.

„Vládní deštník je děravá propaganda, do které na všechny poteče. Důchody se valorizují ze zákona, zrušení silniční daně ještě neprošlo parlamentem, sleva na poplatníka byla schválena v minulém volebním období, energetický příspěvek velmi složitý na administrativu nikdo nečerpá, a proč uvádějí jako svou zásluhu porodné nebo pohřebné, to už je úplná záhada. Tohle řešeto nikoho před ničím neuchrání, ale vláda se může tvářit, že má splněno,“ konstatoval Matěj Stropnický, bývalý předseda Strany zelených.

„Současná vláda, ve srovnání s ostatními evropskými vládami, občanům sděluje – dobře jste se už měli, teď se starejte sami, nehneme pro vás prstem. Je to nechutná Fialova drahota,“ zdůraznila Pavlína Nytrová, bývalá poslankyně ČSSD. 

„Asi těžko, když do dnešního dne kromě řečí nic neudělali. Možné by to bylo, ale bohužel s tímto složením vlády ne. Žádná Babišova drahota nebyla, jsou to jen proklamace pana Fialy,“ zmínila Margit Balaštíková, poslankyně hnutí ANO.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…