Fiala rozhořčení Černochové nad rezolucí OSN chápe, ČR chce prosazovat postoje

29.10.2023 13:35

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že rozhořčení ministryně obrany Jany Černochové (ODS) nad rezolucí Organizace spojených národů (OSN) ke Gaze chápe. Ministerský předseda to sdělil Deníku N. Následně ve vyjádření pro ČTK uvedl, že Česko společně například se Spojenými státy či Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastává.

Fiala rozhořčení Černochové nad rezolucí OSN chápe, ČR chce prosazovat postoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Česko podle Fialy bude v organizaci nadále prosazovat své postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy. Černochová vyzvala kvůli rezoluci vyzývající mimo jiné k humanitárnímu příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem k vystoupení Česka z OSN.

„Chápu rozhořčení paní ministryně nad rezolucí OSN, která neodsoudila terorismus Hamásu v Izraeli. Česko společně například s USA nebo Rakouskem hlasovalo v souladu s tím, co dlouhodobě zastáváme," uvedl Fiala. „V OSN budeme nadále prosazovat naše postoje a přesvědčovat o jejich správnosti další státy," poznamenal. Považuje za důležité, aby hlas a názory Česka na půdě OSN zaznívaly.

V souvislosti s hlasováním OSN Černochová na sociální síti X uvedla, že se za ni stydí a Česko nemá v organizaci fandící teroristům co dělat.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) považuje výzvu Černochové za výsledek frustrace z rezoluce k Izraeli. O pozici vlády podle něj nejde, řekl dnes v televizi CNN Prima News. Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) osobní rozhořčení a frustraci ministryně chápe, odchod z OSN ale podle něj není řešením. „Takový krok by neprospěl ani ČR, ani OSN a ve výsledku ani samotnému Izraeli," poznamenal na sociální síti X.

Vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) na téže síti myšlenku vystoupení z OSN jednoznačně odmítl. „Charta OSN a mezinárodní řád z ní odvozený je doslova štítem české státní nezávislosti a suverenity," uvedl. Pro středně velké země, jako je Česko, podle Bartoše není výhodné živořit ve světě, kde neplatí žádná pravidla a silnější hoduje na úkor slabšího. „Historie 20. století nám jasně ukázala, jak tragické důsledky měla pro český národ absence mezinárodního řádu," dodal.

Valné shromáždění OSN v pátek přijalo rezoluci, která byla první společnou reakcí OSN na aktuální konflikt v Izraeli. Kanada navrhovala, aby text obsahoval jednoznačné odsouzení „teroristických útoků" Hamásu a žádal okamžité propuštění rukojmích. Její návrh ale neuspěl. Text navržený Jordánskem a dalšími arabskými zeměmi získal podporu 120 zemí, 45 se zdrželo hlasování. Izrael, Spojené státy a dalších 12 zemí včetně Česka, Rakouska, Maďarska a Chorvatska hlasovalo proti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …