Fiala se bude scházet se Zemanem stejně jako Babiš

02.01.2022 17:45

Premiér Petra Fiala (ODS) po dnešním novoročním obědě v Lánech oznámil, že prezident Miloš Zeman již v pondělí jmenuje ministra zemědělství Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL). Nekula nebyl jmenován společně s dalšími členy vlády, protože měl v prosinci pozitivní test na koronavirus. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček ČTK pondělní jmenování potvrdil, uskuteční se ve 12.00. Ještě před tím se Zeman s Nekulou v Lánech setká. Premiér se s prezidentem domluvil také na pravidelných schůzkách.

Fiala se bude scházet se Zemanem stejně jako Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Původně Kancelář prezidenta republiky předpokládala, že se jmenovací ceremoniál uskuteční v úterý.

Zeman v pondělí Nekulu přijme v 11.00, po společném rozhovoru bude následovat jmenování. „Vzhledem k epidemiologické situaci budeme pořádat koncentrovaný fototermín, kdy sami oslovujeme redakce,“ uvedl Ovčáček. Následně ještě v pondělí odpoledne Fiala uvede Nekulu do úřadu. Po jeho tradičním převzetí by se na Ministerstvu zemědělství měla uskutečnit tisková konference.

Zeman před jmenováním Fialovy vlády pozval na pohovor všechny budoucí členy jeho kabinetu. Kvůli nákaze onemocněním covid-19 je přijímal zpoza plexisklové bariéry. Nekula měl před schůzkou pozitivní test na koronavirus, setkání se proto neuskutečnilo a bylo odloženo.

Státníci se domluvili na pravidelných schůzkách

Fiala dnes také řekl, že se dohodl se Zemanem na pravidelných schůzkách jednou za měsíc. Podobně se prezident setkával s bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO).

Fialova vláda chce o důvěru žádat 12. ledna, před poslance podle premiéra předstoupí s hotovým programovým prohlášením. „Pracujeme na něm. Do 30. prosince jsme požádali důležité zájmové skupiny, reprezentanty zaměstnavatelů, zaměstnanců, aby nám poslali připomínky a podněty k budoucímu programovému prohlášení,“ řekl Fiala. Se sociálními partnery chce záležitost prodiskutovat 4. ledna.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …