Fiala v ČT: NATO nemůže na Ukrajině zasáhnout, to by znamenalo světovou válku

01.03.2022 23:13

Ruská invaze na Ukrajině pokračuje a prezident Zelenskyj dnes vyzval Evropskou unii k okamžitému přijetí jeho země. Europoslanci poté odhlasovali, že Ukrajina mý být kandidátskou zemí. „Ukrajinci jsou Evropané, bojují za nás,“ uvedl premiér Petr Fiala (ODS) v úterních Událostech, komentářích, kde komentoval vývoj rusko-ukrajinského válečného konfliktu. Ukrajincům by se podle něj mělo pomoct v řádu hodin.

Fiala v ČT: NATO nemůže na Ukrajině zasáhnout, to by znamenalo světovou válku
Foto: Hana Brožková
Popisek: Premiér Petr Fiala

Ruské armádě se nedaří ovládnout ukrajinská území tak, jak by si představovala, potýká se s celou řadou logistických problémů a především špatnou morálkou. Předseda vlády velmi ocenil, jak odhodlaně a odvážně Ukrajinci za svou vlast bojují. „To Vladimir Putin určitě nečekal,“ míní Fiala.

Existují velké obavy, že se konflikt přesune i za hranice Ukrajiny. Premiér ale věří, že právě naše členství v Severoatlantické alianci a EU je jakousi zárukou našeho bezpečí. „Dává mi naději to, že Česko je součástí NATO i Evropské unie, to nás chrání. A také další spousta věcí, třeba že reakce je jasná a jednoznačná,“ řekl k jednotnému postoji Západu vůči ruské agresi.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Těžké boje nyní svádí ukrajinské město Charkov, Fiala s těžkým srdcem dnes vzpomínal na dobu, kdy jej navštívil: „Setkal jsem se s mladými lidmi, kteří byli nadšení, že žijí na svobodné Ukrajině, teď je těžké přihlížet tomu, jak je toto město bombardováno,“ povzdechl si.

Dnes na Ukrajině za svobodu umírají nevinní lidé, pomoc je velmi důležitá. „Ukrajinci jsou Evropané, bojují za nás. Musíme jim pomoci ve velmi krátké době, v řádu hodin, není čas řešit detaily,“ zdůraznil.

Připomněl, že ruské útoky míří už i na města a civilní obyvatelstvo. NATO podle něj bohužel v zemi zasáhnout nemůže, jelikož by to znamenalo válku s Ruskem, a tím pádem i světovou válku.

Zopakoval slova o ruském imperialismu. „Rusko má dlouhodobě imperiální sklony. Putin se snaží obnovit minimálně v hranicích bývalého Sovětského svazu,“ dodal s tím, že Rusko útočí na národ, který je jim nejbližší. Oslabit Putina by podle něj mohli přímo Rusové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…