Fialova kampelička, obrazy pro Havla, think-tank v Bruselu. Jedno jméno. Kauza začala dříve

06.02.2024 16:06

Až v lednu 2024 se v Česku začalo psát o Podnikatelské družstevní záložně, v níž nepřiznal premiér Fiala podíl. Jenže zmínka o ní pochází už ze září 2023 a ze zahraničí. Tehdy si jí všiml novinář prověřující finance evropských think-tanků. Zjistil totiž, že tisíce eur, tedy miliony korun pocházejí od různých firem, které ale mají společného jmenovatele. Podnikatele Kamila Bahbouha. Což pravidla EU nepovolují. Je toho ale více. Podle mluvčího ODS však Fiala nic nevěděl.

Fialova kampelička, obrazy pro Havla, think-tank v Bruselu. Jedno jméno. Kauza začala dříve
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Premiér Petr Fiala v pořadu Partie

Kauza Fialova milionu v kampeličce rozpoutala zájem o tuto instituci. V zahraničním tisku ovšem figurovala už na konci září minulého roku. Novinář Jesse Pinster o ní okrajově psal v rámci své investigace konzervativního think-tanku New Direction. 7. května 2021 totiž přistálo na účtu think-tanku třikrát 16 000 eur (399 000 Kč). Darovaly je tři firmy, Somecs Institute, Galerie Gema a Redbrick.

Tyto firmy mají jedno společné. Jméno podnikatele Kamila Bahbouha, jak ostatně vyplývá z výpisu projektu Hlídač státu. Bahbouh poslal peníze think-tanku už dříve, v roce 2018 zaslaly jeho firmy dohromady taky 48 tisíc eur, tedy 1,2 milionu korun.

Výčet firem, ve kterých se Bahbouh angažuje či angažoval
Zdroj: Hlídač státu

Osobu podnikatele pak Pinster prověřoval, zjistil například, že jeho galerie dodala obrazy pro kancelář Václava Havla, český parlament nebo ČNB. A jak zjistil Jan Hrbáček z Ekonomického deníku, galerie figurovala v soudních sporech.

„Ministerstvo obrany uzavřelo smlouvu na rekonstrukci interiérů vládní letky na letišti v Ruzyni se společností Gema Art Group, jejíž zaměstnanci byli odsouzeni za zmanipulovanou rekonstrukci zámku Kuks. Ministerstvo má za tyto stavebně-rekonstrukční činnosti zaplatit s DPH celkem 21 705 358 korun. Přestože byli zaměstnanci firmy pravomocně odsouzeni, společnost předložila čestné prohlášení, že dodavatel nebyl pravomocně odsouzen pro trestný čin, a to jak u fyzických osob, tak u právnické osoby jako takové,“ uvádí Hrbáček v článku z listopadu roku 2021.

Další firma spojená Bahbouhem je CyberG Europe, která měla spory dokonce s rozvědkou. Tajná služba prý do společnosti „napumpovala několik milionů dolarů“, jenže pak nad ní ztratila kontrolu.

Anketa

Má zákon omezit držení střelných zbraní?

20%
77%
hlasovalo: 17714 lidí
Pinster pak zjistil, že Bahbouh nějakým způsobem figuroval v celkem šestnácti firmách. A to na různých pozicích. Dokumenty pak často podepisuje Bahbouhova žena, Štěpánka Bahbouhová, advokátka.

Jednu věc mají tyto firmy ale společnou, sponzorují relativně málo známý think-tank v Bruselu. Ten byl založen v roce 2009, nizozemským poslancem Derkem Janem Eppinkem a jako patronku měl bývalou britskou premiérku Thatcherovou. Je úzce spojen s europarlamentní frakcí ECR, kde až do brexitu byli hlavní silou britští Toryové.

Jsou to právě částky, které novináře upozornily na osobu Bahbouha. Podle pravidel EU nesmí žádná fyzická ani právnická osoba věnovat think-tanku více než 18 000 eur za rok. Tato regulace má zabránit tomu, aby tyto organizace byly závislé na jediném sponzorovi. Což Bahbouh obcházel tím, že think-tank sponzoroval z různých firem, kde nebylo na první pohled jasné, že mu patří.

Pinster pak uvádí, že 18. dubna se stala zvláštní věc, totiž že v dokumentu s dary pro politické strany a jejich think-tanky došlo ke změně a bylo vymazáno jméno sponzora, místo něho byla hvězdička a zpráva, že dar je prověřován Správou evropských politických stran a politických nadací. O dva měsíce později se na místě místo hvězdičky objevila zkratka PDZ, tedy Podnikatelská družstevní záložna. Právě ve které měl Fiala uložené peníze a právě kterou Kamil Bahbouh založil.

Správa dle novináře prošetřuje dary od Bahbouhových firem. Novinář se diví, že tak činí až od konce roku 2022, protože podezřelé dary přicházely ve stejný den i dříve. Ale podotýká, že tato instituce ještě od roku 2014 žádnou pokutu neudělila.

Ze strany záložny se projektu Follow The Money ozval ředitel záložny Robert Zelenka. Ten uvedl, že dar ve skutečnosti přišel od jiné společnosti, nikoliv od PDZ. Ale už neřekl od které. Bahbouh může prý vystupovat jen za firmu Qed Systems, u ostatních mu akcie nepatří. Že Bahbouh figuroval v managementu společností nekomentoval. Pinster píše, že přesně tak Bahbouh postupuje, čas od času si on a jeho spolupracovníci a spolupracovncie vymění pozice. Zmiňuje např. Karolínu Rutovou, která sedí v dozorčí komisi PDZ, ale pracovala i pro galerii Gema. Barbora Klimšová zase vede firmu Wastech, dříve vedla Redbrick a figurovala také v jiných firmách s Bahbouhem spojených.

Co však Pinster neví, je, co sponzorováním think-tanku chce podnikatel dosáhnout, zda chce nějakou protislužbu nebo zda mu jde o ideologii. Konstatuje jen, že pravidla pro sponzoring byla porušena.

Dle SeznamZpráv je tu ale další spojení. Totiž že český think-tank Pravý břeh u New Direction „vysoutěžil“ 280 tisíc eur, tedy téměř sedm milionů korun na vypracování různých studií jako Evropská vesmírná politika nebo Svoboda v digitálním věku. Na jedné takové je dokonce i Petr Fiala podepsán. Nicméně, podle mluvčího ODS Jakuba Skyvy neměl Fiala o propojení žádné ponětí.

„Pravý břeh je jedním z tuzemských think-tanků, jenž s New Direction dlouhodobě spolupracují. Nejde ale o sponzoring, jednotlivé zakázky musí Pravý břeh získat v tendrech. Tato spolupráce je veřejně známa a pravidelně prezentována. Navíc základním principem nadace New Direction je, že dary a projekty jsou striktně odděleny. Nejde tedy o ‚jedny a tytéž‘ peníze,“ uvedl.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

*, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarle Halsnes , 06.02.2024 16:13:36
No vidíte, oni to nejsou takoví troubínci, jak vypadají, jak si nakrást vědí všichni.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …