Fialova lež. Babiš se naštval a šel do historie

04.05.2023 8:25 | Ze sítí

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se po prohraných prezidentských volbách trochu stáhl z veřejné scény. Ale po více než třech měsících se zdá, že již obnovil síly a znovu se důrazně hlásí o slovo. Například v rozhovoru pro MF Dnes, kterou od roku 2013 vlastní. Znovu pořádně vyčinil vládě premiéra Petra Fialy (ODS).

Fialova lež. Babiš se naštval a šel do historie
Foto: Screen FB Andreje Babiše
Popisek: Andrej Babiš bouchá do stolu

Andrej Babiš vládě pětikoalice vynadal například za to, jak se staví ke spolupráci Visegrádské 4, tedy skupiny Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Babiš má za to, že Česko v této skupině může hrát roli moderátora a debatovat jak z Polskem na jedné straně, tak s Maďarskem na cstraně druhé, tak se Slovenskem na straně třetí. Babiš má dojem, že se vláda Petra Fialy staví v tomto společenství na stranu Polska a domnívá se, že je to špatně. „Naší ambicí by mělo být je moderovat, ne se stavět jen na polskou stranu, jak to dělá Fialova vláda. Výsledkem je pak pro Česko katastrofální dohoda o Turówu. „Naší ambicí by mělo být je moderovat, ne se stavět jen na polskou stranu, jak to dělá Fialova vláda. Výsledkem je pak pro Česko katastrofální dohoda o Turówu,“ konstatoval šéf hnutí ANO.

A to podle něj není jediný problém, který vláda pětikoalice má. Babiš ji kritizuje i za formu komunikace.

„Tak, že v televizi vystoupí pět lídrů pětikoalice a každý říká něco jiného, jako třeba o rodičovském příspěvku nebo důchodech. Nikdo tak pořádně ani neví, co vlastně dohromady chtějí. Komunikace je naprosto chaotická, způsob vlády naprosto otřesný,“ nešetřil kritickými slovy.

„Fialův kabinet je nejhorší a nejneschopnější vláda od vzniku České republiky. Už dávno neplatí jejich předvolební sliby a změnili i programové prohlášení, které ani jednou nevyhodnotili. Místo toho pořád vypouští nějaké balonky a zkouší, co lidi vydrží nebo mohli by ještě vydržet,“ pokračoval.

Vládě také vyčítal, že dosud nepředstavila důchodovou reformu, tedy soubor opatření, který by řešil systém důchodů pro generace, které dnes aktivně pracují. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) místo oho prosazuje zpomalení valorizace penzí důchodcům současným.

Babiš je přesvědčen, že by si s ozdravením veřejných financí poradil lépe, kdyby vládl.

„Jako ministr financí už jsem v minulosti dokázal, že finance umíme dát do pořádku. Víte, kolikrát jsme měli v historii přebytkový rozpočet? Pětkrát. Třikrát Ivan Kočárník, jednou Babiš a jednou Schillerová. Snižovali jsme i zadlužení a když jsme vládu v prosinci 2021 předávali, tak bylo nižší, než když jsem se stal ministrem financí. A to jsme museli dát lidem a firmám obrovské peníze během covidu. Takže je to Fialova lež, že jsme odevzdali zemi zadluženou. Odevzdali jsme ji v lepším stavu – pandemii navzdory – než když jsme v roce 2014 přišli do vlády,“ zdůraznil.

Začal by prý tím, že by snížil počet ministrů i jejich náměstků a různých „trafik“. Vedle toho by prý zmrazil platy politiků.

„Pětikoalice to nechce. Proč asi. Kdyby opravdu chtěla politikům snížit platy, mohla to udělat dávno – stačilo vyhlásit legislativní nouzi, stejně jako to pětikoalice udělala, když se rozhodla okrást důchodce. Kdepak, na svoje peníze si nesáhnou a když už, tak to bude hodně dlouho trvat,“ rozčílil s tím, že kvůli zpomalení valorizce penzí ANHO podá svůj návrh k Ústavnímu soudu ČR a to už 5. května.

„Kdyby vláda nebyla tak neschopná, mohla to dělat jako hnutí ANO, když bylo ve vládě – my jsme snižovali dluh a přitom snižovali i daně. Chápu ale, že to jde těžko, když se vláda zbavuje příjmů. Zrušením EET přijde ročně o 14 miliard. Kdyby spustila i další naplánované fáze, bylo by to miliard dvacet,“ pokračoval ve slovní kanonádě.

A pokud jde o daně. Ty by prý Babiš zvyšoval jen u hazardu a nikde jinde.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když ANO ..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseSaJe , 04.05.2023 11:17:47
Pokud ANO vyhraje příští (kéž by předčasné) volby, dobrým premiérem by byl pan Havlíček, ... ne Babiš. Na Babiše jsou všichni alergičtí (díky hlavně médiím), prot by mu slušela funkce ministra financí. Asi by jí zvládal lépe, než současný "elektrikář" ! Na post premiéra se vůbec babiš nehodí, ... je špatrný rétor. Havlíček je jiná liga v rozhovorech.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…