Fialové temno. Hledá se vůdce nového národního obrození, znělo do oken senátorům

10.05.2022 21:46 | Reportáž

V čase Fialového temna hledáme vůdce nového národního obrození. Tato výzva zazněla v úterý odpoledne na Malé straně, hned přes ulici od budovy Senátu. Pronesl ji Jan Veleba, který sám v minulosti v Senátu působil. Dnes si podle něj demokracii přivlastnila skupinka lidí, kteří se nestydí jiným říkat, co demokracie je a co není.

Fialové temno. Hledá se vůdce nového národního obrození, znělo do oken senátorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Veleba

Jazzová sekce má každoroční rituál jarního odhalování a naopak podzimního zahalování busty francouzského prezidenta Francoise Mitteranda, umístěné před jejím sídlem na Malé straně.

Vystavena byla i fotodokumentace a několik textů o Mitterandovi, sepsaných studentkami, které se na organizaci podílely.

Odhalení Mitterandovy busty, jediné mimo území Francie, je tradičně provázeno i shromážděním s programem, kterého se letos zúčastnil i francouzský velvyslanec. Projevy u Mitterandovy busty ale reagovaly především na aktuální dění.

Nejbouřlivější projev si připravil bývalý senátor Jan Veleba. Ten hovořil o své zkušenosti z celoživotního sledování politiky, že všechno na světě má své „majitele“, kteří se dříve či později začnou domáhat svého údajného vlastnictví.

Takže i demokracie má v posledních letech množství „vlastníků“, kteří si ji přivlastňují a osobují si právo určovat, co do demokracie ještě patří a co už ne.

„Jaký je třeba rozdíl mezi volbami s jednotnou kandidátkou Národní fronty a volbami s Národní frontou nového typu, kterou umožnil Rychetského Ústavní soud?“ nadhodil řečnicky.

Pak hovořil o českých a moravských myslitelích, které v životě rád četl – o Masarykovi, Čapkovi, ale třeba také brněnském meziválečném filozofovi Arnoštu Inocenci Bláhovi. „Dnes se však myšlenky těchto osobností schovávají pod pokličku a všeobjímající ideologií je dnes EU,“ zalitoval.

Připomněl, že k odhalování Mitterandovy busty dochází „ve slavných májových dnech“.

„Ale jsou to také dny, kdy se odebírají občanství, bourají sochy a přepisují dějiny,“ zalitoval bývalý senátor.

Pak připomněl, že Francois Mitterand v roce 1988 pozval na snídani na velvyslanectví československé disidenty. „Nečeká nás, disidenty demokracie, jednou nějaká podobná snídaně?“ zamyslel se.

Dnes se totiž podle něj skutečně utváří nový disent. A hledá se osobnost, která by vedla nové Národní obrození. To, co vidíme od současné vlády, je totiž „fialové temno“.

O Francoisi Mitterandovi velmi podrobně hovořil nestor české novinařiny Milan Syruček, který vzpomínal na pařížské setkání v roce 1969, kdy se prý tehdejší lídr francouzských socialistů celou dobu živě zajímal o myšlenky pražského jara.

Zmínil i pikanterie z jeho života, který byl provázen tajemstvími od narození až do smrti.

„Mitterand moc nežvanil a konal,“ shrnul muzikant Petr Hannig, třetí z řečníků. Ten se vyznal ze své lásky k Francii, na které se mu líbí mimo jiné i to, že každý její prezident je něčím mimořádný. Současný Emmanuel Macron třeba tím, že si vzal svou o generaci starší učitelku.

I Hannig hovořil o tom, že dnes ztrácíme svobodu, která mu vždy byla synonymem Francie.

„Uniká nám svoboda. Vždyť my už se dnes bojíme říci i to, že nejdůležitější je mír,“ zalitoval.

Připomněl heslo francouzské revoluce „svornost, rovnost, bratrství“. Přesně to dnes potřebujeme nejvíc, protože svorní, rovní ani bratrští nejsme ani náhodou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…