Fialův dárek: Plat směšný. Služba horší. Cena jako v Rakousku

02.01.2024 13:25 | Monitoring

Nový rok je tu a s ním i změny. Jednou z nich bude zdražení dálniční známky na 2300 Kč, novoroční „dárek“ Fialovy vlády. Česko se tak posune blíže k sousednímu Rakousku, rozdíl v ceně bude jen 80 Kč. Jenže Rakušan si za stejnou cenu užívá skoro o 400 kilometrů více dálnic. Služba, kterou si kupuje, je tudíž lepší. Čech navíc proti Rakušanovi bere směšný průměrný plat.

Fialův dárek: Plat směšný. Služba horší. Cena jako v Rakousku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta Petra Pavla?

4%
35%
hlasovalo: 39600 lidí
Od března čeká obyvatele České republiky další zdražení. Tentokrát v oblasti dálničních známek. Nyní stojí 1500 Kč, od března si ale motoristé připlatí a zájemci o roční dálniční známku budou muset zaplatit 2300 Kč. To je přitom ta méně nákladná varianta. Jak uvedl ministr dopravy Martin Kupka, Národní ekonomická rada navrhovala částku 3000 Kč, ale nakonec se prý zvyšovala cena jen o inflaci. Od 1. ledna 2025 by se pak cena měla automaticky valorizovat.

Zvýšení ceny znamená, že se Česká republika přiblíží Rakousku. Rakouská roční dálniční známka stojí 96,4 eura, což je v přepočtu 2379 Kč. Rozdíl tak činí 80 Kč, tedy poměrně málo. Kde je ale rozdíl velký, jsou kilometry. Rakousko má 1720 kilometrů dálnic. Česko má naplánováno 2010 kilometrů, ale postaveno jen 1369 km.

Co se také liší, jsou ekonomické údaje obou zemí. Například v roce 2021 mělo Česko podle údajů Světové banky téměř přesně poloviční HDP na hlavu než Rakousko.

HDP na hlavu Rakouska a Česka (2021)
Zdroj: World Bank

A asi nepřekvapí, že rozdíl je pak i v rakouských a českých výplatách. V Česku je mediánová mzda 36 816 Kč, zatímco průměrná byla 43 193 Kč. V Rakousku je měsíční mediánová mzda 3546 eur, tedy 87 506 Kč. A ta průměrná 4388 eur, tedy 108 289 Kč. Průměrné i mediánové platy tedy v Česku nejsou ani poloviční. Takže zatímco Čech bude jezdit za 6 % mediánového platu, Rakušan za pouhých 2,7 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Neuvěřitelné zjištění., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 02.01.2024 16:09:18
Často mi připadá, že lidé u nás potřebují být neustále biti. Když byl premiérem Babiš, zvyšoval mzdy učitelům, zdravotníkům, zvyšovali se důchody a platy. Přesto ho lidé neměli rádi. Dnes nás Fiala a spol okrádá, zvyšují se daně a všechny poplatky, ceny všeho zboží jsou největší na světě, přestože platy nejmenší v Evropě. A lidé Fialu milují. Co na to říci...

|  14 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …