Fico měl Pellegrinimu vysvětlit, že premiérem nebude. Koalici doplní národovci

06.10.2023 21:10 | Monitoring

Předseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini pomýšlel na premiérské křeslo. Jeho sen však rozbořil lídr strany Směr-SD Robert Fico, jehož strana zvítězila v sobotních slovenských parlamentních volbách. Jak uvedl DenníkN.sk, Fico Pellegrinimu post premiéra odmítl dát. Na Pellegriniho tak zřejmě zůstane jen funkce šéfa parlamentu.

Fico měl Pellegrinimu vysvětlit, že premiérem nebude. Koalici doplní národovci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peter Pellegrini

Pellegrini dlouhé roky působil ve Směru-SD. Za tuto stranu zastával i vysoké politické funkce a v letech 2018 až 2020 byl premiérem. Před třemi lety pak Pellegrini a desítka tehdejších poslanců parlamentu opustili Směr-SD a založili Hlas-SD.

To, že by se Pellegrini mohl stát premiérem, zaznívalo i ve směru k Progresivnímu Slovensku a k Michalu Šimečkovi, který skončil ve volbách na druhém místě. Vládu by mohl sestavit právě s Pellegriniho Hlasem, s KDH (Křesťanskodemokratické hnutí) a se stranou Svoboda a Solidarita. KDH však s největší pravděpodobností zůstane v opozici – je pro ně nepřijatelný jak Fico, tak ale i právě Šimečka.

Podle všeho nyní zřejmě vznikne 79členná koalice Směr – Hlas – Slovenská národní strana.

SNS oslavila comeback do parlamentu. V devadesátých letech byla koaličním partnerem Vladimíra Mečiara a její předseda Ján Slota patřil ke svérázům bratislavské politiky. Známý byl především svými výroky na adresu maďarské menšiny.

Pellegrini po volbách uvedl, že si uvědomuje svou pozici strany, bez níž nemůže vzniknout žádná vládní koalice. „Pokud bychom my cukli, tak nastane volební pat a patrně by byly předčasné volby,“ řekl Pellegrini a dodal, že je třeba zachovat mezinárodní ukotvení Slovenska. 

Čas na sestavení nové vlády má Fico do 16. října. Tento termín mu dala prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová.

Do slovenského parlamentu – Národní rady SR – se dostalo sedm formací. Šéf hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO) Igor Matoviče, které ve volbách kandidovalo spolu s dvěma dalšími stranami, už ohlásil odchod OLaNO do opozice. Koalice kolem OLaNO nyní získala téměř devět procent hlasů, v předchozích volbách v roce 2020 hnutí dominovalo se ziskem 25 procent.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …