Fico prý musel Sobotkovi překládat anglický dotaz. Úřad vlády popírá, že by premiér nerozuměl

21.07.2016 20:52

Úřad české vlády se ohradil proti tomu, že by premiéra Bohuslava Sobotku na tiskové konferenci po dnešním jednání předsedů vlád Visegrádské čtyřky (V4; Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) ve Varšavě zaskočila anglicky položená otázka jedné z českých novinářek. Po anglicky položeném dotazu reportérky vznikl mezi některými přítomnými novináři dojem, že Sobotkovi s překladem pomohl slovenský premiér Robert Fico.

Fico prý musel Sobotkovi překládat anglický dotaz. Úřad vlády popírá, že by premiér nerozuměl
Foto: Daniela Černá
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

„Premiér Sobotka dotazu rozuměl, společně se slovenským premiérem Ficem se domlouvali, kdo dotaz, který obsahově vůbec nesouvisel s agendou summitu V4, zodpoví,“ uvedl mluvčí vlády Martin Ayrer.

Podle něj chybu na tiskové konferenci udělala jedna z českých novinářek, která nerespektovala dohodnutá pravidla tiskového oddělení polského úřadu vlády, jež se s médii při podobně organizačně náročných summitech vždy domlouvají. Tedy že novináři z jednotlivých zemí V4 položí dotaz na svého předsedu vlády a otázku pokládají ve své rodné řeči. Novinářka položila dotaz v anglickém jazyce a proti dohodnutým pravidlům na všechny přítomné předsedy vlád, uvedl mluvčí vlády ČR.

Zmíněná otázka se týkala výroků republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který zpochybnil roli USA v Severoatlantické alianci. Trump uvedl, že pokud se stane americkým prezidentem, Spojené státy možná nepřispěchají na pomoc některým členům Severoatlantické aliance v případě ruské agrese.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…