Filip přijel na Hrad za Zemanem, projednají politickou krizi

21.11.2018 13:52

Předseda komunistů Vojtěch Filip přijel na Pražský hrad. S prezidentem Milošem Zemanem probere současnou politickou situaci. Širší vedení KSČM již v úterý doporučilo svým poslancům, aby v pátek nehlasovali pro vyslovení nedůvěry vládě Andreje Babiše (ANO). Zprávu přinesla ČTK.

Filip přijel na Hrad za Zemanem, projednají politickou krizi
Foto: Vít Hassan
Popisek: Prezident Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku

Premiér čelí snahám o odvolání kvůli údajnému únosu svého syna na Krym v souvislosti s kauzou Čapího hnízda. O dalším postupu v kauze dnes v Lidovém domě jednají také sociální demokraté.

S čím Filip za prezidentem pojede, nechtěl novinářům po úterním jednání ústředního výboru prozradit. Slíbil, že na všechny otázky odpoví po setkání. S novináři dnes nemluvil ani při příjezdu na Hrad.

Opozice požaduje konec Babiše ve vládě kvůli jeho obvinění v kauze Čapí hnízdo. Ve skrytě natočené reportáži, která byla odvysílána minulý týden, premiérův syn Andrej Babiš obvinil spolupracovníky svého otce, že ho drželi kvůli kauze Čapí hnízdo na ukrajinském Krymu anektovaném Ruskem. Premiér podle Babiše mladšího chtěl, aby opustil Česko kvůli případu dotace pro Čapí hnízdo. Předseda vlády to odmítl, syn podle něj trpí schizofrenií, musí se léčit a být pod dohledem. Babiš mladší v reakci na to obvinil svého otce ze lži.

Opoziční politici požadují vysvětlení kauzy a vyzvali Babiše k rezignaci. V pátek bude Sněmovna jednat o vyslovení nedůvěry vládě. K sesazení Babišova kabinetu nemá ale opozice dostatek hlasů, přidat by se k ní museli komunisté nebo sociální demokraté. KSČM již avizovala, že proti vládě nevystoupí.

O svém postoji sociální demokracie rozhoduje dnes v Lidovém domě. Členové ČSSD o vstupu do vlády s ANO rozhodli v interním referendu, někteří výrazní členové strany včetně členů vedení a poslanců účast v kabinetu kritizují. Vadí jim podpora KSČM či osoba trestně stíhaného předsedy vlády. Předseda strany Jan Hamáček o víkendu řekl, že nevidí důvod pro hlasování o nedůvěře vlády. Chtěl by ale, aby z vlády odešel Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

11:29 Je to tu, Rusové otevírají novou frontu. 70 km od Charkova

Ruské jednotky zaútočily v noci na pátek na pohraniční město Vovčansk, vzdálené od Charkova necelých…