Filip v rádiu popisoval svou cestu do Moskvy. A vyjmenoval firmy, kterým tam pomohl

02.12.2014 18:18

Především o kontroverzně vnímané cestě místopředsedy sněmovny Vojtěcha Filipa do Ruska se diskutovalo v úterních Dvaceti minutách Radiožurnálu. Filipa, který je současně předsedou KSČM, v pražském studiu zpovídala redaktorka veřejnoprávního rozhlasu Karolína Koubová.

Filip v rádiu popisoval svou cestu do Moskvy. A vyjmenoval firmy, kterým tam pomohl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip

Nejprve moderátorku zajímalo, proč Filipovi cestu do Ruska odsouhlasil pouze předseda sněmovny Jan Hamáček. Filip vysvětlil, že původně měla do Ruska skutečně jet kompletní poslanecká delegace, složená ze zástupců jednotlivých poslaneckých klubů. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek ale půl hodiny před tím, než měl o cestě poslanecké delegace do Ruska rozhodnout organizační výbor, upozornil, že bychom byli první zemí EU, která takovou delegaci do Ruska vysílá a že by proto bylo vhodné, aby jel do Ruska pouze Filip.

Evidentně překvapená moderátorka se zeptala, zda tomu má rozumět tak, že Filipa k cestě do Ruska pověřil ministr zahraničí. „I tak je to možné říct,“ uvedl Filip s tím, že po formální stránce to tak samozřejmě nejde, protože ministra zahraničí kontroluje sněmovna, proto mu cestu schválil statutární zástupce dolní parlamentní komory, tedy její šéf Hamáček.

Proč sněmovna několik hodin o Filipově cestě debatovala? Protože Kalousek nechtěl jednat o platech poslanců

Mnohahodinovou sněmovní debatu o Filipově cestě do Ruska označil Filip za zástupný problém. Iniciátor debaty Miroslav Kalousek prý o skutečném stavu věcí věděl, ale tato dlouhá debata ve sněmovně se mu prý hodila kvůli tomu, že nechtěl jednat o platech poslanců.

Moderátorka poukázala na slova ministra obrany Martina Stropnického, který prý řekl, že Filipova cesta do Ruska byla v rozporu se zájmy ČR. Filip to znovu označil za zástupný problém a upozornil na to, že ve stejný den, kdy on byl v Moskvě, byl český ministr průmyslu v jiném ruském městě, Kazani.

Železňak je na seznamu nežádoucích osob, ale stále je ústavním činitelem Ruska

Moderátorka zmínila i to, že Filip v Moskvě jednal s prvním místopředsedou ruské Státní dumy Sergejem Železňakem, který je na seznamu osob nežádoucích v EU a v USA. Filip vysvětlil, že to, že je Železňak na zmíněném seznamu, pouze znamená, že do zmíněných zemí nesmí dostat vízum. „Stále je ústavním činitelem Ruské federace,“ upozornil předseda komunistů.

Vysvětlil pak, v čem spočívala důležitost jeho cesty. Právě ruský parlament totiž uvolňuje peníze na investice do rozvoje infrastruktury. Na její budování přitom měla uzavřené smlouvy řada českých firem. Kdyby prý Filip do Ruska na zmíněnou návštěvu nejel, hrozilo by, že by ze strany Moskvy bylo financování zmíněných projektů zastaveno. A to s ohledem na to, že Rusko v reakci na sankce EU přijalo protisankce. Výsledkem Filipovy návštěvy tak prý je, že Státní duma Ruské federace nezablokuje prostředky ze státního rozpočtu na projekty rozšíření infrastruktury, na nichž se mají podílet i některé české společnosti.

Filip prý pomohl firmám Metrostav nebo Škoda Transportation

Na doplňující dotaz Koubové upřesnil, že se jedná o investice do dopravní infrastruktury ve městech Samara a Volgograd a o energetické investice v oblastech za Uralem. A kterých českých firem se zmíněné projekty týkají? Má jít o Metrostav, Škodu Transportation a Vítkovice.

Moderátorka ale nespokojeně upozornila na to, že Škoda Transportation má ruského většinového vlastníka. Filip kontroval tím, že část akcií je v českých rukou. I tím, že zaměstnance této firmy v Plzni a v Ostravě nezajímá, kdo je jejich majitelem, ale jestli budou mít díky zakázkám, i třeba ruským, práci.

Stále nespokojená moderátorka ale opáčila, proč by se zmíněné firmy měly opírat zrovna o komunistického poslance. Filip na to poměrně příkře odsekl, že v Moskvě jednal „s představitelem ruské pravice“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…