Filozof: Skončí vláda, pravice padne na pusu a může být zle. Ale...

05.04.2012 6:34

JINÝMA OČIMA Pravicový filozof Miloslav Bednář, který je místopředsedou liberálně-konzervativní Strany svobodných občanů, názorově blízké Václavu Klausovi, si myslí, že by pád vlády a předčasné volby mohly znamenat šanci pro katarzi a obrodu pravice a pro autenticky pravicové neparlamentní strany. Na druhou stranu se ale obává, že by to mohlo být nebezpečné v době ekonomické a politické nestability.

Filozof: Skončí vláda, pravice padne na pusu a může být zle. Ale...
Foto: facebook
Popisek: Profesor Miloslav Bednář

„Podle posledních zpráv si nemyslím, že vláda padne. Možná se spíš rozpadnou Věci veřejné. Hypotetická možnost tu ale zůstává. V jednom směru si myslím, že by pád vlády a předčasné volby mohly napomoci skutečné, autentické pravici, protože vládní strany, které samy sebe deklarují jako pravicové, ODS a TOP 09, se bohužel hodně kompromitují levicovými opatřeními, jako je třeba zvyšování daní. Že by nějak na sobě šetřily, to se také nedá říci. Nevšiml jsem si, že by zrušily nějaké zbytečné úřady, kterých je zde také spousta. Lidé také kritizují, že ty mafiánské struktury skutečně hodně zasahují do politiky a obohacují se na náš úkor z našich daní. To jsou takové parazitní sítě. Janoušek je pouze špičkou ledovce,“ řekl ParlamentnímListům.cz Bednář.

Šance pro autentickou pravici

Ten si myslí, že znechucenost lidí z údajné pravice v podání TOP 09 a ODS by mohla vehnat voliče autenticky pravicovým stranám a mohly by mít šanci dostat se do sněmovny.

„Já mohu říct jako místopředseda Strany svobodných občanů, že my jsme již konsolidovaná, vytříbená a programově jednoznačná strana a máme v sobě zabudované takové mechanismy, které zabraňují i pro budoucnost pronikání mafiánských a netransparentních struktur. Máme průhledná pravidla fungování. Tu šanci bychom mohli dostat a preference nám stoupají.  Naposledy to bylo 3,6 procenta. Takže šance na obnovu pravice by to být mohla. Je to ale celosvětový problém, že nominální pravice se kompromituje socialistickou politikou. I ODS u nás dává najevo, že je třeba se přizpůsobit levicovému proudu, třeba Evropské unii, šíleným nápadům na politickou unii, tedy jeden stát, a to se bohužel týká i Petra Nečase a ukazuje to na jeho zásadní nepochopení pravicovosti v politice,“ míní Bednář.

Hrozba nestability

Ten si není ale obecně úplně jist, že je pro pád vlády nyní ta nejvhodnější doba. Ne snad, že by z jejích výkonů přecházel zrak, ale hrozí nebezpečí nestability v turbulentní ekonomické a politické situaci.

„Z hlediska obrody pravice by pád vlády byl dobrou zprávou. Vláda se kompromituje levicovými kroky a vztahem k Evropské unii především díky politice, kterou provádí pan Schwarzenberg. Ta naprosto nekritická eurofilní politika, kdy co řekne Brusel a Berlín, je podle TOP 09 posvátné. To je v rozporu s pojetím demokracie v Evropě a našimi národními zájmy. Na druhou stranu, kdyby vláda padla, tak levicová mezihra by mohla naši zemi hodně poškodit právě tak, protože rozpad EU je v zásadě na spadnutí a ten výbuch se jen oddaluje. Přijde Itálie a Španělsko a to nějaké umělé fondy nezadrží. V této situaci mít ještě šílenou prokomunistickou vládu, to bychom spadli na dno hodnocení ratingových agentur. To by byla katastrofická politika. Lépe by bylo možná počkat do termínu řádných voleb. Na druhou stranu ve srovnání s jinými zeměmi na tom nejsme tak špatně,“ míní Bednář.

Čas hraje pro pravici. Její čas přijde

Také ale říká, že ačkoli by nás socialistické mezidobí hodně poškodilo, možná k pádu na „pusu“ a katarzi bude muset nakonec dojít, aby si lidé zažili na vlastní kůži ty nehorší levicové recepty, které udusí ekonomiku. Situace je nyní podle něj ale nebezpečná: oslabené NATO za prezidenta Obamy, ruské velmocenské zájmy. „Situace v Evropě se ještě může hodně zhoršit tím, že je velká pravděpodobnost, že v tomto roce dojde k válce s Íránem. Na stranu Izraele se přidají Spojené státy a tím i do značné míry NATO, ve kterém jsme. To hodně zamíchá politickými kartami. Různé velmocenské snahy nejen z Ruska se stupňují. Bude to tedy velmi nebezpečná situace, kdy prudký hospodářský pokles způsobený socialisty by pomohl napomoci vzniku téměř chaosu, jenž by nahrál těm zájmům velmocí, které jsou v rozporu se zájmy České republiky,“ varuje Bednář.    

Bednář připouští, že česká společnost je historicky více rovnostářská a levicovější, což je dáno historickými zkušenostmi. Ty se ale nyní mění.

„Řecký efekt zapůsobil v minulých volbách. Za čas zapůsobí znovu, protože hospodářská krize se znovu obnoví. Ona byla pouze uměle oddálena finančními zásahy centrální banky, ale přílivem peněz a vykupováním těch jinak neprodejných dluhopisů se hospodářství těch zemí nezlepší. To je naprostý nesmysl, kterému věří například paní Merkelová naprosto fanaticky a nekriticky. Možnost obnovy pravice je i zde reálná. Nějaký čas to bude trvat, jak dlouho, to nevím. Čas pracuje v zásadě pro pravici a za delší dobu už bude na straně pravice větší část veřejného mínění,“ uzavřel filozof.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…