Finanční kontroly ve veřejné správě se od ledna rozšíří

24.12.2019 19:10

Finanční kontroly ve veřejné správě se od ledna rozšíří na další subjekty, které jim dosud nepodléhaly. Půjde hlavně o dobrovolné svazky obcí, jejich příspěvkové organizace a o Správu železniční dopravní cesty, která se bude nově jmenovat Správa železnic. Novela zákona vstoupí v účinnost k 1. lednu.

Finanční kontroly ve veřejné správě se od ledna rozšíří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

Novela reaguje na směrnici EU, která požaduje zavést systém řízení a kontroly veřejných financí u všech subjektů veřejné správy. Proto je podle podkladů nynější právní úprava nedostatečná. Česko mělo změnu přijmout už před šesti lety.

Novela by měla ulehčit malým obcím, které musejí mít podle platné úpravy hlavního účetního nebo správce rozpočtu. Tuto povinnost je v praxi obtížné dodržet zejména pro obce, které mají málo zaměstnanců. Nově by u obcí a jiných malých organizací, které nemají více než pět zaměstnanců, mohl povinnosti správce rozpočtu nebo hlavního účetního zajišťovat externí účetní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…