Finsko má novou premiérku s mnoha rekordy. Je jí 34 a pochází ze zvláštní rodiny

09.12.2019 22:31

Finsko bude mít nejmladší předsedkyni vlády na světě, je jí čtyřiatřicetiletá Sanna Marinová, jež by měla v čele finské vlády v úterý vystřídat premiéra Anttiho Rinneho, který z funkce ministerského předsedy v minulém týdnu odstoupil kvůli koaličnímu sporu. V čele současné koalice pěti stran tak budou nyní samé ženy, z nichž čtyřem je méně než pětatřicet let, píše server Lidovky.cz.

Finsko má novou premiérku s mnoha rekordy. Je jí 34 a pochází ze zvláštní rodiny
Foto: Screen Youtube
Popisek: Sanna Marin, premiérka Finska

Novou premiérku bude mít země v důsledku nedohody mezi zaměstnavateli a odboráři. Výsledek politických jednání ukázal, že do čela vlády nakonec zřejmě nastoupí Sanna Marinová, která byla v neděli zvolena svojí sociálnědemokratickou stranou jako kandidátka do čela kabinetu. Jinak bude dosavadní koaliční spolupráce pokračovat v původním formátu.

Marinová ve vládě­ Rinneho vykonávala úřad ministryně dopravy, předtím působila v komunální politice ve třetím největším finském městě Tampere. Do městské rady tam byla zvolena v roce 2012 a již o ­rok později, tedy ve 27 letech, se stala její předsedkyní. Budoucí premiérka se narodila v Helsinkách, má univerzitní vzdělání a pochází z „netradiční“ rodiny – vychovávala ji její matka, která dlouhodobě žije s partnerkou.

Premiér Antti Rinne se rozhodl v minulém týdnu rezignovat, jelikož mu jedna z koaličních stran, Finský střed, vypověděla důvěru. Předsedou vlády se stal v červnu 2019 poté, co dovedl svoji Sociálně demokratickou stranu Finska (SDP) k velmi těsnému vítězství ve volbách. Rinne se v listopadu dostal do potíží v souvislosti s vleklou stávkou poštovních zaměstnanců. Stávky však v zemi nekončí, v neděli vstoupili do stávky zaměstnanci několika klíčových odvětví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…