Fischer: Alžběta II. jednala s grácií i autoritou, zůstala při tom lidská

09.09.2022 6:15

Královna Alžběta II. při návštěvě Prahy v roce 1996 jednala s personálem Pražského hradu s obrovskou grácií i autoritou, zůstávala při tom velmi lidská a vstřícná. ČTK to řekl senátor Pavel Fischer, tehdejší zaměstnanec hradní administrativy prezidenta Václava Havla. Vyzdvihl také někdejší intenzivní spolupráci Havla s nynějším novým britským králem Charlesem III.

Fischer: Alžběta II. jednala s grácií i autoritou, zůstala při tom lidská
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Návštěvu britského královského páru v roce 1996 v České republice Fischer označil za "neuvěřitelnou". Každá státní návštěva se podle něj počítá podle významu dané osoby, její osobnosti, ale i podle její seniority a významu státu, který zastupuje. Z tohoto pohledu je britská koruna v mnoha ohledech výjimečná a výjimečná byla i Alžběta II., poznamenal.

Přípravy na návštěvu podle něj byly složité z hlediska protokolu i mnoha detailů, protože Havel byl velmi pozorný hostitel. Návštěvám věnoval často osobní pozornost i při přípravě darů nebo organizaci večeře a jídelního lístku. Pro Alžbětu II. připravil speciální překvapení, kdy jí představil svou fenku Ďulu.

Na Alžbětu má Fischer vzpomínky ze své tehdejší pozice úředníka. "Bylo v tom něco mimořádného, všichni jsme věděli, že nesmíme udělat chyby. Vzpomínám si, jak s obrovskou grácií i autoritou s námi jednala a přitom byla stále velmi lidská a vstřícná," podotkl.

Podle Fischera měl Havel po celá 90. léta velmi intenzivní spolupráci s Alžbětiným synem Charlesem, který se dneškem stal novým britským králem. Princ podle něj byl významným podporovatelem Havlových snah o modernizaci Pražského hradu a pomohl získat peníze na jeho rekonstrukci.

Fischer také podotkl, že Havlovi pomáhal v té době otevírat dveře k panovnickým rodům jeho tehdejší kancléř Karel Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…