Fischer: Česká republika na 1. místě je moje heslo. Právě proto, že ho užívají proruská uskupení

24.10.2022 11:23 | Ze sítí

Senátor Pavel Fischer, organizátor protivládních demonstrací Ladislav Vrabel a hnutí SPD Tomia Okamury mají jedno společné. Všichni pracují s heslem „Česká republika na 1. místě“. Kandidát na prezidenta Fischer se rozhodl vysvětlit, proč zvolil právě toto heslo.

Fischer: Česká republika na 1. místě je moje heslo. Právě proto, že ho užívají proruská uskupení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta republiky Pavel Fischer

Heslo „Česká republika na 1. místě“ v poslední době využívá hned několik politických subjektů. Využívá ho hnutí SPD a to již mnoho měsíců, od roku 2020.

Česká republika na 1. místě

V září 2022 s heslem Česká republika na 1. místě vyrukoval také Ladislav Vrabel, organizátor protivládních demonstrací, na kterých volá po přímém nákupu zemního plynu v Rusku.

Česká republika na 1. místě

A do třetice se stejným heslem předstoupil před veřejnost i staronový prezidentský kandidát Pavel Fischer, který neúspěšně kandidoval na nejvyšší politický post v zemi již v roce 2018. V roce 2023 to zkusí znovu.

Česká republika na 1. místě

Svým spoluobčanům se rozhodl vysvětlit, proč zvolil právě toto heslo.

„Dověděl jsem se, že některým lidem vadí jedno z hesel mé prezidentské kampaně - Česká republika na prvním místě. Samozřejmě vím, že stejné motto užívá i jedno z protivládních a proruských uskupení. Ale - právě proto! Jak jinak vyjádřit, že pro mne jsou zájmy občanů prioritou?“ položil otázku na Twitteru a hned svou myšlenku rozvedl.

„Poslední roky žijeme téměř bez prezidenta, potichu se vytratil. Nevzpomínám si, kdy by na mezinárodním fóru veřejně hájil zájmy České republiky - naopak, plival po novinářích, umělcích a jiných občanech, kdo ho zrovna dráždil,“ pokračoval jedním dechem.

Vzpomněl si např. na to, jak prezident Miloš Zeman reagoval, když se ukázalo, že za výbuchem ve Vrběticích stáli dva ruští agenti, jak tehdy Zeman zpochybňoval práci BIS.

„Jen proto, že extrémisticky smýšlející uskupení si přivlastnila státní symboly a proruští aktivisté mávají českými vlajkami a deklarují hájení zájmů naší země, snad přestaneme vlajku používat a začneme se ostýchat, že ve svých postojích máme ‚Českou republiku na prvním místě‘? Rozhodně ne!“ zdůraznil Fischer. 

Připomněl, že vlajka vlaje i na oslavách hrdinných legionářů a při mnoha dalších příležitostech. A podle senátora je třeba si zvyknout i na to, že sem tam někdo jeden ze státních symbolů, kterým vlajka státu je, zneužije.

„Musíme si bohužel zvyknout, že v době relativizace hodnot, ve které žijeme, jsou i ty nejvznešenější pojmy a hesla překrucovány a zneužívány. A stále platí, že když dva říkají totéž, není to totéž,“ uzavřel Fischer.

Česká republika na 1. místě

Česká republika na 1. místě

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…