Fischer favoritem přímé volby, zabodoval i Švejnar

24.02.2012 11:55

Fischer, Švejnar, Schwarzenberg, tak zní jména trojice současných favoritů na prezidentský post. Uvádí to ve svém průzkumu společnost SANEP. Pro bývalého předsedu úřednické vlády a nynějšího viceprezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj by tak v únoru tohoto roku hlasovala více jak pětina (21,2 %) rozhodnutých voličů.

Fischer favoritem přímé volby, zabodoval i Švejnar
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Aktuální šetření společnosti SANEP ukazuje názory 60,6 procent rozhodnutých voličů, kteří by se aktuálně prezidentských voleb zúčastnili. Do výběru byly vybrány významné osobnosti domácí politické scény, o nichž se v souvislosti s přímou volbou často hovoří.

Celému průzkumu vébodí jedno jméno: Jan Fischer. Ten drtivě dominuje i různým internetovým průzkumům a čtenářským anketám. Bývalý úřednický premiér se stále těší značné společenské oblibě.

Celý průzkum ZDE

Kromě Jana Fischera, který válcuje ostatní protivníky, dosáhli na slušné výsledky i ekonom s podporou ČSSD Jan Švejnar (12,6 %) a Karel Schwarzenberg (9,7%). Až v závěsu za nimi se nachází další možná prezidentská kandidátka, místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, která odsáhla 7,6 procent hlasů.

Okamura nechal za zády Paroubka i Bobošíkovou

V dosažených výsledcích překvapivě chybí jméno druhého kandidáta, kterého sociální demokracie na prezidentský post navrhuje, Jiřího Dienstbiera. Nejčastěji skloňované jméno v ODS, senátor Přemysl Sobotka, přitom získal jen 2,8 % hlasů, tedy lehce přes třetinu toho, co získala jeho stranická kolegyně Miroslava Němcová.

Nezařazení kandidáti a černí koně volby v průzkumu nepropadly. Miloš Zeman se umístil v závěsu za Němcovou se 6,3 procenty hlasů. U bývalého sociálnědemokratického premiéra se navíc spekuluje o možné podpoře za strany Václava Klause, která by mohla Zemanovy šance u voličů ještě zvýšit.

Ani Tomio Okamura nepropadl, s necelými třemi a půl procenty hlasů nechal za sebou daleko ostřílenější politické harcovníky, jako je Jana Bobošíková nebo Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…