Fischer vyzval vládu, ať stáhne nominaci Tomšíka na velvyslance v Číně

25.11.2018 17:47

Předseda zahraničního výboru Senátu Pavel Fischer (nestraník) vyzval vládu, aby stáhla nominaci končícího viceguvernéra České národní banky Vladimíra Tomšíka na velvyslance v Číně. Tomšík nemá pro tak významný diplomatický post dost zkušeností, řekl dnes Fischer v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) nechtěl jmenování velvyslance rozebírat, protože Čína dosud nepotvrdila, že Tomšíka jako velvyslance přijme. Ministerstvo ale podle něj při nominaci postupovalo korektně.

Fischer vyzval vládu, ať stáhne nominaci Tomšíka na velvyslance v Číně
Foto: ČNB
Popisek: Vladimír Tomšík, viceguvernér ČNB

O tom, že by se Tomšík měl stát velvyslancem v Číně, mluvil tento týden prezident Miloš Zeman. Podle něj jmenování prošlo vládou a čeká se na udělení takzvaného agrément, kterým hostitelská země stvrzuje svůj souhlas s velvyslancem. „Nemám důvod předpokládat, že by z čínské strany agrément nedostal, a protože už pan Tomšík byl se mnou na jedné návštěvě Číny a byl tam velice užitečný svými odbornými znalostmi, tak předpokládám, že všechno dopadne dobře,“ řekl Zeman deníku Mladá fronta Dnes.

„Za celou svoji diplomatickou kariéru jsem nezažil, že by někomu pro kvalifikaci na velvyslance stačilo, aby jel jednou s prezidentem na návštěvu. Do Číny, tam se jmenují ti nejmazanější, ti nejzkušenější, ti nejrafinovanější diplomaté v závěru své kariéry,“ řekl Fischer, který byl v minulosti kariérním diplomatem. Zkušenost s vedením ČNB je podle něj odlišná, než jakou vyžaduje práce velvyslance. Vyzval proto vládu, aby nominaci Tomšíka stáhla.

Petříček se k záležitosti nechtěl podrobně vyjadřovat, protože v diplomacii je zvykem nemluvit veřejně o jménu budoucího velvyslance, dokud nezíská agrément. Proces přijetí velvyslance v Číně podle něj stále běží. Potvrdil ale, že pod jeho vedením úřad Tomšíka navrhl vládě, která jmenování velvyslanců schvaluje. „Toto bylo jméno, které jsme předložili jako ministerstvo zahraničních věcí vládě,“ řekl. „Já si v tuto chvíli stojím za tím, že ministerstvo zahraničních věcí postupovalo korektně,“ dodal.

Podle Petříčka adepti na velvyslance vystupují v zahraničním výboru Sněmovny, kde se poslanci mohou seznámit s jejich záměry a mohu posoudit jejich kvalifikační předpoklady. Podle něj je možné, že by se stejná procedura konala i v zahraničním výboru Senátu, pokud o to tento výbor bude stát.

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…