Fischerová: Politika ani ekonomika na půdu vysokých škol nepatří

24.03.2012 16:37

Ačkoli ministr školství Josef Dobeš (VV) odstupuje, myšlenky jeho reformy jsou stále živé. V sobotním Politickém spektru na ČT24 se na tom shodli šéfka Klíčového hnutí Táňa Fischerová, David Pavlorek z iniciativy Za svobodné vysoké školy a Petr Ponikelský ze Strany pro otevřenou společnost.

Fischerová: Politika ani ekonomika na půdu vysokých škol nepatří
Foto: Radek Kraus
Popisek: Studenti protestovali proti reformě vysokých škol také v Českých Budějovicích

Ke zlepšení úrovně vysokých škol, kterých se Dobešova reforma týkala, by v první řadě přispělo jasné vymezení pravomocí Akreditační komise. Podle diskutujících je třeba, aby byla komise nezávislá a aby její rozhodnutí ministerstvo následně respektovalo. Současná situace, kdy se ministerstvo s Akreditační komisí aktivně pře, je prý výsledkem toho, že jsou parametry komise nedopracované.

Pavlorek: Ministr neměl do rozhodnutí komise zasahovat

Podle Pavlorka je v rámci posuzování kvality a úrovně škol zodpovědným orgánem právě Akreditační komise. Zpochybňovat její rozhodnutí tak, jak se tomu stalo v případě Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni, je proto nepřípustné. "Považuji ministrův krok za bezprecedentní a domníváme se jako iniciativa, že v případě soudního řízení dojde ke zrušení rozhodnutí ministra Dobeše,“ řekl Pavlorek razantně.

Politik by měl poslouchat lidi a nezasahovat hned do všeho, myslí si Fischerová. Měl by mluvit s odborníky, protože všemu prostě rozumět nemůže. To podle ní platí jak v případě plzeňských práv, kterým Akreditační komise neprodloužila možnost vyučovat magisterské obory, zatímco ministr toto rozhodnutí zamítl, i v rámci kritizované Dobešovy reformy. Ta si vysloužila opovržení studentů zejména kvůli plánovanému školnému a větší závislosti akademické obce na soukromém sektoru. „Politika ani ekonomika na půdu vysokých škole nepatří,“ zdůraznila Fischerová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…