Folkloristé se radují: Valentova novela autorského zákona je už ve druhém čtení

04.01.2016 12:02

Senát ve středu projedná ve druhém čtení novelu autorského zákona z pera senátora Ivo Valenty. Podstatou Valentova návrhu je jednoznačnější vynětí folklórních děl z ochrany autorským zákonem. A to u hudebních děl, kde autor není znám. Díky Valentovi se také folkloristé zbaví ohlašovací povinnosti týkající se jejich produkce, pokud prezentují výhradně folklórní hudební díla, jež nemají autora. Šlo doposud o nadbytečnou administrativní zátěž.

Folkloristé se radují: Valentova novela autorského zákona je už ve druhém čtení
Foto: Archiv Ivo Valenty
Popisek: Ivo Valenta.

„Stávající praxe je taková, že dodavatelé živé hudební produkce musí platit kolektivnímu správci licenční poplatky i za díla, která autorskému zákonu nepodléhají. Už v loňském roce jsem uváděl příklad Folklorního sdružení České republiky: Když OSA vypoví folkloristům třeba smlouvu o kolektivním placení poplatků, tak se tyto spolky dostanou do finančních problémů a musí si veškerou administrativu zajišťovat samy,“ řekl PL senátor Valenta. Ten je rád, že v senátních výborech byla nalezena shoda na jeho pozměňovacím návrhu. Svědčí to podle něho o tom, že si senátoři uvědomují spojitost mezi folklórem a českou, moravskou i slezskou kulturou.

Senátor Miloš Vystrčil iniciativu svého kolegy kvituje. Ale soudí, že Ochranný svaz autorský někdy překračuje své kompetence. „Slyšel jsem, že OSA se snaží vybírat poplatky třeba za produkci hudebních děl v hospodě. To je přece absurdní. Navíc si nedovedu představit, že by třeba takový Jaromír Nohavica chtěl poplatek za to, že si někdo zpívá jeho písně u táboráku,“ řekl nám Vystrčil. To, že Valentovu novelu si vynutil reálný kulturní život, potvrzuje třeba ředitel Slováckého muzea v Uherském Hradišti Ivo Frolec. „Podívejte se, současná ochrana anonymní lidové tvorby je zcela nelogická. Aby folklorní soubory zhotovovaly zbytečné soupisy děl i anonymních autorů, to nemá valný smysl a může potěšit jen úředního šimla a jeho papírování. Tleskám té novele, neboť sníží zátěž interpretů,“ řekl PL Frolec.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

Senátor Ivo Valenta dává přijetí novely velkou šanci, neboť nejde o politikum. „Navíc jsme se dohodli s legislativci, že půjdeme ještě dál. Dodavatelům hudební produkce umožníme oznámit kolektivnímu správci pouze informaci o prostém konání akce a kompletní seznam všech písní s názvy děl a autorů by dodavatelé poskytli provozovateli až po akci do patnácti dnů. Myslím, že je to vstřícný krok vůči všem dodavatelům, ale i provozovatelům živých hudebních produkcí, kteří dnes předem složitě vypisují celé názvy a autory písní. A přitom po akci ještě musejí stejně dohlašovat přídavky,“ doplnil pro PL Ivo Valenta.

Novela autorského zákona, kterou předložil senátor za SsČR Ivo Valenta, reflektuje evropské směrnice a inspirovala se věcným záměrem návrhu zákona, který připravuje ministerstvo kultury. 

 

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: Josef Petrů

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…