Forbes: Chtěli jsme zničit Rusko sankcemi. A takto to dopadlo

18.05.2015 8:32

Expert na investiční trhy z amerického magazínu Forbes Kenneth Rapoza informuje o zlepšující se situaci ruské ekonomiky. Stále nízké ceny ropy a sankce sice Rusku nijak neprospívají, ale dle analytiků si země vede navzdory těmto omezením překvapivě úspěšně.

Forbes: Chtěli jsme zničit Rusko sankcemi. A takto to dopadlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

Anketa

Jakou známkou hodnotíte ministerské působení Andreje Babiše? Jako ve škole.

22%
7%
4%
4%
63%
hlasovalo: 8438 lidí

Za většinu svých problémů si může Rusko samo. Byť je pravda, že strmému pádu cen ropy ze 100 na 45 dolarů za barel se vyhnout nemohlo. Stejně tak jako v případě účasti v konfliktu na Ukrajině. Po anexi Krymu, kde se mimo jiné nachází černomořská flotila, se v rámci oživení studené války z ruského prezidenta Vladimira Putina stal padouch. Sankce vůči Rusku se v červenci a opět v září 2014 z iniciativy Washingtonu a Bruselu ještě více zpřísnily. Rusko reagovalo odvetnými sankcemi na dovoz potravin ze Západu.

A výsledek toho všeho? Burza ruských fondů zaznamenala nárůst 41,5 %, což je nejlepší výsledek v rámci světových trhů. Hodnota rublu se zvýšila o 17 % a obchoduje se nyní na nejvyšší hladině v poslední době. Minulý týden oznámil největší ruský potravinářský řetězec Magnit, že jeho tržby v maloobchodní sféře vzrostly o téměř 29 % a společnost tak otevřela dalších 163 prodejen. Alespoň někdo v Rusku investuje, protože z celkového pohledu to zase až taková sláva není. Nicméně podle JP Morgan je finanční situace ruské vlády uspokojivá. A to především díky nízkému vládnímu dluhu.

Rusové se překvapivě dobře dokázali přenést přes západní sankce. Rusko nese zodpovědnost za spuštění sankcí, ale vedle toho se také zasadilo o následnou ekonomickou stabilitu. Šéfka Centrální banky Elvira Nabiullinová plní svoji funkci velmi dobře. Nachází se nyní v situaci, kdy by mohla začít uvolňovat měnovou politiku, a přikročit dokonce i ke snížení úrokové sazby do konce roku na 9,5 %, jak uvádějí analytici JP Morgan ve své aktuální zprávě. Očekává se, že současný přebytek se do konce letošního roku zvýší na 70 miliard dolarů (5,5 % HDP), což bude o 11 miliard více než v roce minulém.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ruské banky nejvíce ohrožuje oslabení rublu, zvýšení úrokových sazeb a recese ekonomiky. Ale většině společností pohybujících se mimo finanční oblast se daří s problémy vyrovnávat vlastním přičiněním. Ve světle omezeného přístupu na zahraniční trhy dokážou najít vlastní zdroje k financování dluhů. Ruské HDP se za první čtvrtletí 2015 v porovnání se stejným obdobím loňského roku snížilo o téměř dvě procenta. Rozhodně to není žádná procházka růžovým sadem. Rusko má obrovské strukturální problémy, o kterých jsme hovořili již v minulosti. Přesto si jeho ekonomika vede o mnoho lépe, než se očekávalo.

Ekonomická data týkající se Ruska jsou sice hrubým odhadem, ale přesto se dají označit za pozitivní. „Ruští politici mohou mít pro nadcházející měsíce mnohem optimističtější očekávání. Průmyslová výroba nebyla nijak závratně úspěšná, ale vzhledem k oslabenému rublu si vedle velmi dobře,“ říká ekonom Craig Botham z mezinárodní společnosti Schroders, která sídlí v Londýně. Rusko poskočilo z 55. na 26. místo v rámci žebříčku zveřejněného na Světovém ekonomickém fóru. Tento index hodnotí jednotlivé státy a úroveň jejich „lidského kapitálu“, což stručně řečeno zahrnuje schopnosti a dovednosti příslušníků určitého národa. Rusko se tak v tomto ohledu dostalo dokonce před Izrael, Brazílii a daleko před Itálii, Řecko, Portugalsko či Španělsko. Stejně tak je Rusko mnoho desítek pozic před Ukrajinou...

Na konci příštího měsíce bude Evropská komise jednat o sankcích vůči Rusku. Dle odhadu Kennetha Rapozy sankce neskončí hned, ale do konce roku patrně ano. Cena ropy se dostala ze 40 na 60 dolarů a situace v Rusku se pomalu začíná vracet do normálu. Je zřejmé, že zahraniční investoři nebudou chtít přijít o své potenciální zisky. Ruský trh je pro ně nyní výhodný a přímo vybízí k nákupu akcií a dluhopisů. Přesto není ruský medvěd z nejhoršího venku, jak varuje ekonom Botham. Politická rizika a ceny ropy pro něj stále zůstávají vážným problémem. Pokud by se sankce naopak rozšířily a vzrostlo napětí v sousední Ukrajině, mohlo by být dle jeho názoru ještě hůř.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…