Forejt: Hrad je po Mynářovi v horším stavu, než byl v roce 1945. Šídlo souhlasil

12.03.2023 9:10

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt pro Seznam Zprávy zkritizoval, v jakém stavu kancléř bývalého prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář předal Pražský hrad novému prezidentovi Petru Pavlovi a jeho týmu. Je to horší než v roce 1945, říká.

Forejt: Hrad je po Mynářovi v horším stavu, než byl v roce 1945. Šídlo souhlasil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt

Jindřich Forejt vyjádřil obavy, že kancléř Vratislav Mynář, který rezignoval ve čtvrtek, předal týmu nového prezidenta Hrad dokonce v horším stavu, než byl po okupaci v roce 1945.

„Není možné, aby první úřad v zemi skončil způsobem, jak je to momentálně, ta situace je horší než v roce 1945. V tom roce byla na Hradě odbojová skupina zaměstnanců, která věděla, že musí vydržet. Dneska odbojáři na Pražském hradě nejsou. Ten strach je tam tak zakořeněný, že to bude chtít nějakou dobu, aby se ozdravil, bohužel,“ uvedl Forejt. A na dotaz, zda Vratislav Mynář předává Hrad v horším stavu, než byl v roce 1945, uvedl jasné „ano“.

„Nedovedu si představit, že by ta kancelář byla personálně a hodnotově v horším stavu, než ji zanechává Vratislav Mynář, Martin Nejedlý a Jiří Ovčáček,“ přizvukoval jeho slovům komentátor Seznam Zpráv Jindřich Šídlo.

Bývalý šéf protokolu na Pražském hradě Jindřich Forejt očekává, že se s aktivním Pavlem prezidentský úřad výrazně promění. „Petr Pavel je o dvacet let mladší než jeho předchůdce, to znamená, že si budeme zvykat na jinou vizuální podobu toho úřadu, jeho pružnost, jeho energičnost,“ řekl Forejt.

K nejnovějším kauzám Hradu, jako je prázdný sklad alkoholu, problémové zakázky a další pochybení Správy Pražského hradu, které odhalil audit, dodal: „Doufám, že to není a nebude folklor. Jsou to pocity mezi zoufalstvím a smutkem. Strávil jsem na Pražském hradě ty roky i tím, že jsem se snažil předat to, co jsem uměl, nějakému týmu, ten tam pořád ještě částečně je, mlčky. Já nemůžu po nich chtít vystupovat, oni možná ani nemohou. Ale můžou dát najevo, že nesouhlasí, že to lze dělat jinak.“

Ani nová vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Jana Vohralíková z přebírání Hradu netají rozpaky. Kancelář prezidenta republiky v úterý podala avizované trestní oznámení kvůli podezření z majetkové a hospodářské trestné činnosti ve Správě Pražského hradu. „Já nevím, jak to vnímat. Jestli se na poslední chvíli řeší věci jako trestní oznámení, tak bude asi hodně práce,“ povzdechla si nastupující kancléřka. „Nevím, jak se to mohlo stát. Můj způsob přistupování k práci a k řízení je asi jiný. Neumím si představit, že by se mi to stalo. Z mého pohledu je to celé nešťastně nastavené,“ konstatovala nedávno v pořadu Interview ČT24 Vohralíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

..Forejte nežvaň, Hrad je vylepšen o žlutomodrý banderovský hadr., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusečistíčskvrn , 12.03.2023 10:09:26

|  6 |  0

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …