Fotbal a mistrovství v Kataru: Jedna věta a už bylo zle. Musel zasáhnout Záruba

28.11.2022 14:40 | Ze sítí

Fotbalový komentátor České televize Pavel Čapek sklízí kritiku za to, že si v přímém přenosu udělal legraci z divačky, která po telefonu komentovala utkání. „Na ženu velmi kvalitní hodnocení,“ zhodnotil Čapek. Názory na jeho komentář se pohledem jeho bývalých kolegyň však radikálně lišily. Zatímco bývalá moderátorka ČT Linda Bartošová jej odsoudila za šovinismus, moderátorka Světlana Witowská se jej zastala. Později se za Čapka omluvil jeho šéf Robert Záruba.

Fotbal a mistrovství v Kataru: Jedna věta a už bylo zle. Musel zasáhnout Záruba
Foto: Repro ČT
Popisek: Světlana Witowská

„Já se vás ještě zeptám, dívala jste se na utkání Švýcarsko – Kamerun? Pokud ano, jak se vám to utkání líbilo?“ tázal se volající divačky komentátor Čapek. „Utkání se mi líbilo. Já jsem se dívala až na druhou půlku, ale přišlo mi to jako docela dobrý fotbal. Už tam byly asi i lepší, ale špatný fotbal to nebyl,“ odpověděla. Čapek pak k jejímu komentáři dodal. „No, to… na ženu velmi kvalitní hodnocení, musím vás pochválit.

Do Čapka se pro jeho hodnocení názoru ženy pustila moderátorka ČT Linda Bartošová. „Česko, země příběhů o nekonečném šovinismu a paternalismu,“ zhodnotila Čapkův komentář jako neprofesionální novinářka Bartošová, která se dlouhodobě vyjadřuje k tématu nevhodných a ponižujících poznámek mužů vůči ženám.

Kritika neustávala, ačkoliv podle Čapkových slov mělo jít o pochvalu, diváci ji zase tolik neocenili. Na sociálních sítích se na Čapkovu hlavu sesypala doslova lavina hejtů, většina uživatelů nechápe, proč si neprofesionální komentář prostě neodpustil a hodnotí sportovní znalosti diváků na základě pohlaví.

Zastání naopak našel u někdejší moderátorky veřejnoprávní televize Světlany Witowské. „Jak jsem měla možnost osobně poznat komentátora Pavla Čapka, tak slova ‚na ženu dobrý názor‘ nemyslel zle, ale spíš jako uznání pro divačku, která měla dobrý komentář k většinově mužskému sportu. Dělat z něj šovinistu podle mě není fér. Píšu to s vědomím, že dostanu bídu,“ reagovala na názor Lindy Bartošové.

„Já komentář Lindy Bartošové nečetla, že ‚Čapek je šovinista‘, ale že vidíme další kousek z nekonečnýho dennodenního proudu šovinismu. Většině z nás je pan Čapek ukradený. Komentujeme celé prostředí, které se skládá z těchto jednotlivých vyjádření,“ napsala Witowské diskutérka.

Také podle komentátora Petra Honzejka nebyl komentář Čapka zrovna šťastný. „No, on ten komentář stál dost za prd. A tím pádem říct ‚na ženskou dobrý‘ fakt není pochvala, ale spíš to, co pojmenovala Linda Bartošová. Jakkoli to bylo od pana Čapka spíš podvědomé než záměrné,“ uvedl.

„Fotbalu nerozumím, nedokážu zhodnotit kvalitu komentáře jedné divačky. Asi vyjadřovala svůj pocit ze hry. Reakci Pavla nepovažuju za šovinistickou. Neobratnou ano, ale živé vysílání je občas neobratné,“ zopakovala svůj postoj Witowská.

V další reakci pak Witowská dodala: „V kontextu fotbalu, který je spíš doménou mužů, mě těší, když sedím na Admiře s mladším synem – fotbalistou a sledujeme staršího syna – fotbalistu, já něco okomentuju a syn mi řekne, mami, ty seš dobrá, na to, že jsi holka, ten fotbal už trochu chápeš, a oba se tomu zasmějeme,“ naznačila, že nejde o tak vážnou věc, a když se někdo jednou neobratně vyjádří, nemusí hned být „šovinista“. Podobné názorové přestřelky se v diskusi pod jejím příspěvkem s ostatními uživateli ještě mnohokrát zopakovaly.

Nadávky na Čapka zašly tak daleko, že se do věci vložil Robert Záruba, šéfkomentátor sportovní redakce České televize, za kolegu se nejen omluvil, ale také se jej zastal. „Špatná věta, omlouváme se. Urážky píšete zbytečně. Pavel Čapek je zkušený a dobrý televizní žurnalista. Protože sleduju dost zblízka vývoj adeptů sportovní žurnalistiky, mám docela přehled a taky hodně srovnání,“ vyjádřil se na Twitteru. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …