Frajerský sponzoring: Největší sponzor Pirátů má velmi zajímavou historii

28.11.2017 16:06

Podnikatel Jan Palaščák, majitel známého dodavatele energií Amper Market, je největším sponzorem Pirátské strany. Věnoval jí v období před sněmovními volbami celkem 435 tisíc Kč, což představuje více než deset procent zisku Amper Marketu za rok 2016. Ten činil při tržbách přes tři miliardy pouhých 3,6 milionu Kč.

Frajerský sponzoring: Největší sponzor Pirátů má velmi zajímavou historii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Bartoš

Dar poslal Palaščák ve třech částech prostřednictvím s. r. o. s příznačným názvem Road to Interest. Společně s Piráty pak slavil jejich fenomenální volební výsledek přímo ve volebním štábu spolu s předsedou Janem Bartošem a dalšími pirátskými činovníky. Údaje o darech pro Piráty jsou k dispozici přímo v seznamu dárců Pirátské strany. Z tohoto seznamu zároveň vyplývá, že Palaščákova společnost poskytla Pirátům zatím nejvyšší dar. Podle pirátských dokumentů byl použit na billboardy, plakáty a on-line propagaci.

Jana Palaščáka spojuje s Piráty jeden z jejich programových bodů, a to povinné zveřejňování všech smluv týkajících se zakázek veřejných dodavatelů. Palaščák již v minulosti podpořil projekt Rekonstrukce státu, který měl ten samý cíl a za kterým stála právnická firma pracující pro Amper Market (advokátní kancelář Šikola a Partneři známá též pod značkou Frank Bold).

Palaščák ale v praxi sám dokázal, že ani zveřejňování všech smluv transparentnost veřejných zakázek zcela neřeší. Jeho Amper Market totiž roky fungoval jako skrytý dodavatel elektřiny pro několik desítek obcí prostřednictvím obecně prospěšné společnosti Energie pod kontrolou (EPK). Po té zůstaly desítky milionů dluhů a její jednatelé jsou trestně stíháni za tunelování. Jedním z věřitelů je i Amper Market. Že za kontroverzní „ópéeskou“ stál ve skutečnosti Amper Market jako dodavatel, zjistili starostové až z dopisu, ve kterém jim Palaščák oznámil, že jim kvůli dluhům Energie pod kontrolou může vypnout proud, pokud neuzavřou smlouvu na dodávku elektřiny přímo s Amper Marketem.

Jan Palaščák se dnes snaží i prostřednictvím médií od vztahu s EPK distancovat. Skutečnost je, že pro něj ve své době šlo o významnou zakázku, proti které dlouho nic nenamítal. Problémy začaly zřejmě v momentu, kdy Energie pod kontrolou přestaly za dodanou elektřinu platit.

Transparentní sponzoring Pirátské strany tak zřejmě představuje jeden z kroků, jak podpořit pošramocenou pověst firmy a zároveň mít ve sněmovně spojence. Díky tomu, že Pirátská strana zveřejňuje na svém webu o sponzorských darech i lobbistických schůzkách detailní reporty, styky Pirátů s Janem Palaščákem budou představovat zajímavou případovou studii, jak se vyvíjí vztah mezi podnikatelem – sponzorem a obdarovanou parlamentní stranou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…