Francie nepředá Rusku objednané lodě. Dokud se nebude chovat jinak, vzkázal Hollande

03.09.2014 20:29

Francie prozatím nemůže dokončit chystané předání první ze dvou moderních výsadkových lodí třídy Mistral, které si objednalo Rusko. Francouzský prezident François Hollande podle agentury Reuters kontrakt kvůli ruskému podílu na ukrajinské krizi pozastavil. Paříž kvůli kontraktu čelila v Evropské unii a ze strany USA rozsáhlé kritice.

Francie nepředá Rusku objednané lodě. Dokud se nebude chovat jinak, vzkázal Hollande
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Paříži vadí nedávné akce Moskvy na východě Ukrajiny. „Prezident dospěl k závěru, že navzdory vyhlídce příměří, které se ještě musí potvrdit a zavést, nejsou nyní podmínky pro to, aby Francie mohla povolit předání první vrtulníkové lodě," uvedla podle Reuters v prohlášení Hollandeova kancelář.  

Paříž se k dnešnímu kroku rozhodla, přestože dosavadní embargo Evropské unie na import a export zbraní a souvisejícího materiálu Rusku se nevztahuje na již podepsané smlouvy a netýká se tedy francouzského prodeje výsadkových lodí Mistral Rusku.

Na základě obchodní smlouvy z doby před vypuknutím ukrajinské krize Francie slíbila Rusku dvě lodě Mistral a obdržela vysokou finanční zálohu. První loď již přijeli převzít do Francie ruští námořníci, kteří s ní mají po zaškolení odplout v říjnu. Druhá loď měla být připravena v roce 2015.

Hollande ještě koncem července tvrdil, že první Mistral bude dodán určitě. „Rusové zaplatili. Museli bychom jim vrátit 1,1 miliardy eur (30,2 miliardy korun), kdybychom loď nedodali," vysvětlil tehdy nejvyšší francouzský představitel. Uvedl, že až dodávka druhé francouzské válečně lodě řady Mistral ruské armádě bude záviset na dalším postoji Moskvy v ukrajinském konfliktu.

Agentura AP si všímá, že Paříž změnila postoj krátce před čtvrtečním zahájením summitu NATO a po měsících zahraničních tlaků.

Plánovaná dodávka lodí vzbuzuje od začátku ukrajinské krize napětí mezi Paříží a jejími spojenci. Americký prezident Barack Obama opakovaně vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt podle něj pokračuje v době, kdy Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Otevřeně proti dodávce francouzských vojenských lodí Rusku se vyjádřilo například i Polsko.

Ruský prezident Vladimir Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Moskvě, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.

Plavidla třídy Mistral jsou víceúčelová a mohou přepravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…