Francie odmítla žádost o azyl Assange

03.07.2015 14:19

Francie odmítla žádost o azyl, se kterou se na francouzské úřady obrátil zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange. Sdělil to úřad francouzského prezidenta. Australan Assange se už tři roky ukrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Stále se obává vydání z Británie do Švédska, kde je podezřelý ze znásilnění.

Francie odmítla žádost o azyl Assange
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

"Francie obdržela od Assange dopis. Zkoumání situace ukázalo, že Francie nemůže vyhovět jeho žádosti. Situace pro Assange nepředstavuje nějaké okamžité ohrožení. Také je na něj vydán evropský zatykač," vysvětlil Elysejský palác, sídlo prezidenta Françoise Hollandea.

Švédská prokuratura v březnu přistoupila na to, že podezřelého vyslechne na ekvádorské ambasádě, ale zatím do Londýna nikoho neposlala. Australan švédské obviňování odmítá, nic prý neprovedl. Tvrdí, že jde jen o záminku, aby mohl být přes Švédsko vydán do Spojených států, kde ho obviní kvůli zveřejnění statisíců utajených amerických vojenských zpráv a diplomatických depeší na internetu.

Švédští vyšetřovatelé Assange zatím z ničeho formálně neobvinili, vyšetřují ho však pro podezření ze znásilnění, které v roce 2010 vznesly dvě švédské spolupracovnice WikiLeaks. Švédsko na něj vydalo mezinárodní zatykač a britská justice a úřady se rozhodly ho vydat Švédsku. Vydání ale brání jeho útěk na diplomatickou misi Ekvádoru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…