Francie s Německem vyrazily ze startovních bloků k vícerychlostní Unii. A potrefené husy zakejhaly. Novinář komentuje pět variant „prvního úředníka“

04.03.2017 8:25

Nad tím, že Brusel před klíčovým summitem EU v Římě předložil pět variant vývoje Evropské unie, se v dnešní Mladé frontě Dnes zamýšlí novinář Luboš Palata.

Francie s Německem vyrazily ze startovních bloků k vícerychlostní Unii. A potrefené husy zakejhaly. Novinář komentuje pět variant „prvního úředníka“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Připomíná, že předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker, který byl až dosud nejvíce politicky ambiciózním šéfem klíčového bruselského orgánu za poslední desetiletí, se vrátil k úloze „prvního úředníka“. A uvedl, že výběr z pěti variant závisí na 27 členských státech. Od té minimalistické, která by změnila Unii na zónu volného obchodu, až po maximalistickou, která počítá s vytvořením 27členného federálního státu.

Jak ukázaly už první tři dny po zveřejnění návrhů, může to být podle Palaty k neprospěchu cíle. Tím mělo být představení nové vize budoucnosti Unie, kterým chtěl březnový summit EU v Římě oslavit šedesáté výročí vzniku Evropského společenství.

Francie a Německo jako by už byly připravené na startovních blocích, hned po Junckerově vystoupení přišly se společným stanoviskem, že je nutné vytvořit vícerychlostní Evropu (varianta č. 3). V té by k další integraci neochotné státy nebrzdily ty, které se více integrovat chtějí. „Musíme najít způsob, jak více zohlednit různé úrovně ambicí členských států, aby Evropa lépe reagovala na očekávání všech evropských občanů,“ uvedli ministři zahraničí Francie a Německa Jean-Marc Ayrault a Sigmar Gabriel.

Jak dále Palata uvádí, potrefené husy zakejhaly už ve čtvrtek. Summit visegrádské čtyřky, tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska, se vůči představě Berlína a Paříže ostře vymezil. V4 odmítla možnost, že by se Unie měla rozdělit na více a méně integrovanou část. „Odmítáme rozdělování Unie,“ prohlásila polská předsedkyně vlády Beata Szydlová, k níž se přidali všichni tři další premiéři.

Maďarský premiér Viktor Orbán uvedl, že by se podle maďarského scénáře mohla změnit celá Unie. „Žijeme v období, kdy se mění světový pořádek a je třeba si v něm najít své místo. Asiaté už to udělali, Britové to udělali a nyní je na nás, kontinentálních Evropanech, abychom své místo našli také,“ řekl Orbán.

Polsko a Maďarsko podle Palaty navrhují, aby se pravomoci z Bruselu přesunuly zpět do členských států.

Česká vláda sice EU demontovat nechce, ale s dvourychlostní Evropou navrhovanou Francií a Německem také nesouhlasí. „Česká republika se nechce bavit o dvourychlostní Evropě, neříkejme, že některé státy jsou pokrokovější a jiné pomalejší, nevracejme se k dělení na Východ a Západ,“ uvedl pro server Info.cz státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Současně si ale podle Palaty Česko i Slovensko uvědomují, že „dvourychlostní“ Evropu umožňují už platné unijní smlouvy.

Palata závěrem upozorňuje, že jednota vydržela Visegrádu pouhý jeden den. Slovensko totiž už včera dalo najevo, že si nechce kvůli Polákům a Maďarům nechat ujet vlak. „Pokud bude vícerychlostní EU realitou, Slovenská republika chce a musí být v jádru evropské integrace,“ řekl včera slovenský premiér Robert Fico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…