Francie už se na odchod Británie z EU třese, myslí si politolog. Zato Němci se prý spíše bojí

29.03.2017 20:36

Moderátorka Světlana Witowská přivítala ve středečním Interview ČT24 politologa Bořivoje Hnízda. Zeptala se ho na Brexit, který dnes oficiálně začal. A politolog jasně řekl, co si myslí.

Francie už se na odchod Británie z EU třese, myslí si politolog. Zato Němci se prý spíše bojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Velké Británie

„Velká Británie byla vždy tak trochu jiným členem EU, protože se vždy víc dívala do mimoevropského světa. EU teď bude chudší, bude menší a navíc ztrácí takového toho advokáta, který často o EU hovořil s vnějším světem,“ podotkl Hnízdo.

Podle něj se už dnes najde řada Evropanů, kteří budou mít pocit, že s odchodem Velké Británie z EU v Unii něco chybí. „Současně však především Francie vidí v odchodu Velké Británie šanci na posílení vlastních pozic. Německo se spíš bojí, aby Brexit nepokračoval v dalších zemích,“ soudí Hnízdo.  

Nikdo nepočítal s tím, že vystoupí celá země

Podle Hnízda bude třeba tak či tak zachovat spolupráci Velké Británie a EU v bezpečnostních otázkách. „Myslím, že ta bezpečnost Velké Británie je natolik důležitá, že Británie nebude chtít oslabit spolupráci s EU v této otázce,“ podotkl host. Totéž ale platí i pro EU. Především v bezpečnostní oblasti by se neměla od Velké Británie odstříhávat.

Nesmíme zapomínat na to, že jak EU, tak ani Velká Británie není tak úplně jednotná. EU sice deklarovala na jednáních v Římě jednotu, ale otázka je, jak to pak bude v praxi. Britské království také není jednotné. Stačí se podívat na separatistické snahy Skotska. „Navíc je tam otázka komplikovaných vztahů s Irskem,“ připomněl Hnízdo.

„Ale nikdo nepočítal s tím, že z EU vystoupí celá jedna země. V minulosti se stalo, že EU opustila některá území,“ podotkl host s poukazem na to, že evropský ekonomický prostor opustilo kupříkladu Alžírsko, když vyhlásilo nezávislost na Francii. „Ale celá země nevystoupila. Myslím, že s tím ani nikdo nepočítal,“ podotkl Hnízdo.

Já jsem optimista

„Po 44 letech členství Velké Británie v EU teď dochází k rozvodu a je na nás, jak si tento rozvod dohodneme. Britové by chtěli zachovat volný pohyb služeb, ale otázka je, jak toho docílit, když odmítá volný pohyb osob. Ona žádná země ještě nevystoupila z volného trhu, takže je to novum,“ opakoval v obměnách politolog.

EU a Velká Británie jsou spolu tolik propojené, že podle Hnízda nakonec k nějaké rozumné dohodě obě strany dojdou. „Deutsche Bank má svoji centrálu v Londýně,“ podotkl Hnízdo. „Já jsem optimista. Obě strany vědí, že budou muset ustupovat... Není dobré vyhrožovat Velké Británii, že ji to bude bolet. Ona Velká Británie odchází z EU, nikoli z Evropy. My jsme Evropané a měli bychom se spolu umět domluvit.“  

„A co vám je nejvíc líto na odchodu Velké Británie z EU?“ ptala se v závěru moderátorka. „Všechno. Všechno, protože Británie je důležitá evropská země,“ uzavřel politolog.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…