Francouzský exprezident: Krym patří Rusku. Svržení Janukovyče byla hra oligarchů. Ukrajina by měla být konfederace

05.03.2015 15:17

Ukrajina by se měla stát konfederací po vzoru Švýcarska, uvedl bývalý francouzský prezident Valéry Giscard d'Estaing v rozhovoru pro časopis Mezinárodní politika. Část jeho překladu přinesl server PrvníZprávy.cz. Bývalý prezident Francie také uvedl, že návrat Krymu do Ruska je historickou spravedlností.

Francouzský exprezident: Krym patří Rusku. Svržení Janukovyče byla hra oligarchů. Ukrajina by měla být konfederace
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Francouzský exprezident se také domnívá, že britský premiér David Cameron do značné míry chce opustit EU, ale "může tak učinit pouze v případě, že politická cena, kterou bude muset zaplatit, nebude příliš vysoká".

Přeji Británii, aby zůstala v EU

"Upřímně přeji Velké Británii, aby zůstala v Evropské unii. Ale Británie se bojí budoucí systémové integrace, nesouhlasí s ní a nikdy nebude souhlasit," řekl d'Estaing.

Valéry Giscard d'Estaing rovněž uvedl, že návrat Krymu do Ruské federace je "historickou spravedlností". "Četl jsem knihy o ruské historii XVIII. století. Krym byl podmaněn Kateřinou II., zejména úsilím knížete Potěmkina, kdy se Rusko rozšířilo na jih do Turecka s úmyslem podmanit si Konstantinopol," řekl. Podle francouzského exprezidenta nebyl Krym dobyt na úkor Ukrajiny, ta totiž dříve neexistovala.

"Vzhledem k uvedené historii na Krymu žili jen Rusové. Když Nikita Chruščov chtěl dát větší váhu Sovětskému svazu na půdě OSN, ohlásil, že 'objevil' Ukrajinu a Bělorusko a tím přidal další dva hlasy pro SSSR. Ukrajině daroval Krym, což bylo bezprecedentní. Už tehdy jsem si myslel, že to bylo umělé a křehké. A návrat Krymu do Ruska byl široce podporovaný veřejností. Pouze tehdy, když se problém rozšířil na východ Ukrajiny, začal jsem se o to zajímat," řekl d'Estaing.

Předání moci na Ukrajině by se stěží dalo nazvat demokratickým procesem

Poznamenal také, že je nemožné popřít, že ukrajinská vláda byla zkorumpovaná. "Předání moci na Ukrajině lze ale jen stěží nazvat demokratickým procesem, je to hra oligarchů," řekl Giscard d'Estaing.

"Co se týče Spojených států, je pravděpodobné, že podporovaly a inspirovaly povstání. A pak zamířily politiku sankcí proti Rusku – politiku, která byla porušením mezinárodního práva. Kdo opravdu může osobovat právo na seznam občanů, na které osobně uvalí sankce, a to, aniž s nimi mluví, dokonce i bez šance se ospravedlnit? S ohledem na hospodářské sankce nesměřující proti jednotlivcům, ale proti ruskému státu, jak můžeme ignorovat skutečnost, že jsou škodlivé pro obě strany – Rusko i Západ – poškozují jejich vzájemný obchod?" ptá se francouzský politik.

Domnívá se, že by se Ukrajina měla stát konfederací a Krym by měl zůstat Rusku. "Ukrajina ve formě, ve které existuje, není v současné době schopna fungovat demokratickým způsobem. Z tohoto důvodu je nutné, aby se reorganizovala," domnívá se exprezident Francie.

"Zdá se, že rozhodnutí Ukrajiny stát se nadnárodní konfederací podle vzoru švýcarských kantonů, a to rusky mluvící části, polské části a střední části, by bylo to nejlepší," řekl Giscard d'Estaing.

Je přesvědčen o tom, že Ukrajina nebude začleněna do evropského systému, protože "nemá žádnou ekonomickou vyspělost, ani potřebnou politickou praxi". Prý je také vyloučeno, že by Ukrajina mohla vstoupit do NATO. A Francie nemá důvod, proč vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance podporovat.

Osobně si myslí, že Ukrajina je nyní na pokraji finančního bankrotu.

Celý text si můžete přečíst ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…