Franz: Já bych volil Zelené. Ale kvůli Bursíkovi a Jacques ne

07.01.2013 10:21

V profilovém rozhovoru pro magazín Týden se prezidentský kandidát Vladimír Franz rozhovořil o svých politických preferencích i plánech na setrvání v politice. Podle něj se mezi lidmi rozhořel plamínek občanského probuzení, a teď by bylo třeba, aby nezhasl.

Franz: Já bych volil Zelené. Ale kvůli Bursíkovi a Jacques ne
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Vladmír Franz přednášel na právnické fakultě

„Nepodporují mě jen mladí lidé, ale i lidé mezi 40 a 50 lety, aktivní účastníci sametové revoluce, kteří si mysleli, že už máme vše zlé za sebou a najednou zjišťují, že je to jinak,“ říká prezidentský kandidát. Jako perličku uvádí, že nejstarší ženě, která mu podepsala jeho kandidaturu, bude 99 let. „Jsou to lidé mladí duchem,“ hodnotí své sympatizanty. Svým protikandidátům, kteří označují jeho tetování za snadnou cestu k upoutání pozornosti, pak doporučuje, ať si to sami zkusí.

Na dotaz, koho volil v minulých volbách, přiznává, že k nim vůbec nešel, protože si neměl koho vybrat. „Kdybych uvažoval čistě lidsky, pak bych si dokázal představit Stranu zelených. Ale poté, co tam předváděl pan Bursík s paní Jacques, tak nikoliv,“ lituje.

Hlavní úloha prezidenta je podle něj to, aby oslovoval společnost a šel jí příkladem. „Prezident dává chuť a vůni celé zemi,“ myslí si. Jako „své téma“ by měl na Hradě vzdělanost, kulturnost a toleranci. Ta je podle něj nezbytným předpokladem svobody. „Svobodu musí člověk cítit nejdříve uvnitř sebe sama, pak může řešit i svobodu vnější“,“ říká.

Na častou otázku, zda by jmenoval vládu s účastí komunistů, odpovídá: „Kdybych se mohl rozhodnout jako občan, tak ne. Prezident ale musí dbát na stabilitu a demokratický vývoj. Pakliže by komunisty lidé zvolili v demokratických volbách, co jiného bych mohl dělat?“ ptá se Franz.

A i kdyby v prezidentské volbě neuspěl, chtěl by zůstat v politice aktivní. „Ta energie, která se v souvislosti s mou kandidaturou uvolnila, mě nutí k zamyšlení, jaký by mělo mít mé případné další působení tvar,“ připouští. Podle něj se rozfoukal plamínek občanského probuzení a teď jde o to, jak jej udržet. Naše společnost prý brilantně zvládá jednorázové záležitosti, jako byla sametová revoluce. Jenže pak se zase propadneme do normálního života, který zdaleka tak dobře neumíme.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…