Fridrichová z ČT má průšvih a brání se už i Prymulovým „plácnutím“ v televizi. Matematička je ohromena. A to není vše

09.09.2021 17:10

Nora Fridrichová má oplétačky u RRTV a na pomoc si bere Romana Prymulu, pro kterého ve své show obvykle nemívala dobrého slova. Až do takové situace se podle matematičky Lucie Houfkové, jejíž matematické analýzy covidových statistik sledují tisíce lidí, dostala touha některých médií tahat do pandemie politiku a kritizovat vládu za každou cenu.

Fridrichová z ČT má průšvih a brání se už i Prymulovým „plácnutím“ v televizi. Matematička je ohromena. A to není vše
Foto: Repro ČT24
Popisek: Reportáž 168 hodin o migraci

„Už mám fakt plné zuby obecných keců typu “vláda dovedla Česko k nejhorším číslům světa za covid”, napsala matermatička Lucia Houfková na facebookovém profilu, zaměřeném na matematickou analýzu covidových statistik.

K úvaze ji přivedla informace, že pořad 168 hodin čelí vyšetřování Rady pro rozhlasové a televizní vysílání kvůli větě, že „vláda dovedla Česko k nejhorším číslům světa za covid“. Nora Fridrichová si proti tomu vzala na pomoc slova Romana Prymuly, že „až takových patnáct tisíc lidí zemřít nemuselo, pokud by v tu chvíli byla přijata restriktivnější opatření“.

Toto vysvětlení uvedlo matematičku v úžas, protože výrok Romana Prymuly byl improvizovaným plácnutím v televizní debatě, že opatření mohla pomoct, a Nora Fridrichová z toho hned vyvozuje seriózní závěr, že vláda zbytečně zabila patnáct tisíc lidí.

Názor na pandemii byl v České republice zásadně ovlivňován politickým pohledem a postojem k vládě. Včetně toho, že názoroví odpůrci byli automaticky nálepkováni jako dezinformátoři, se kterými je neslušné se vůbec bavit.

Zásadně k tomu přispěla i média, která do svého postoje promítala svůj postoj k vládě. Nejextrémněji to bylo vidět na médiích jdoucích otevřeně proti Babišově vládě. Ta podle expertky zcela rezignovala na analýzu a věcné otázky, ale vystačila si s narativem, že vláda to pokazila.

Anketa

Má být Hana Lipovská odvolána z Rady ČT?

5%
93%
hlasovalo: 12536 lidí
Tím je míněno, že zasahovala málo, že nasazovala málo regulací, že sebrala lidem příliš málo svobody. Přitom se neprokázalo, že by šetrnější opatření vedla ke katastrofě. Zajímavou laboratoří jsou pro Houfkovou Spojené státy, kde si každý z 50 států nastolil vlastní pravidla (ty republikánské podporující Donalda Trumpa obvykle mírnější, ty demokratické přísnější) a rozhodně se neukazuje, že by ty, které nasadily méně opatření, na tom byly hůře.

Přitom existují důležité otázky, na které je určitě důležité se ptát. Třeba proč se místo PCR testů neužívaly levnější, ale srovnatelně účinné metody. Nebo proč leží ve skladech nevyužívané léky pasivní imunizace, slavně nakoupené na začátku roku.

Standardem by měla být investigace profesní minulosti odborníků z MeSES a dalších, kteří skutečně ovlivňují vládní rozhodování, místo řádění na „dezinformátorech“, kteří o ničem nerozhodují.

Její názor na mediální pokrytí pandemie podpořila i novinářka Angelika Bazalová, která téma dlouhodobě pokrývá v časopise Reflex. Souhlasila i se jmenováním dvou médií, která selhala. A připomněla například kuriózní obrat Petra Koubského, hlavního covidového experta redakce Deníku N, který za své zpravodajství dokonce dostal Cenu Ferdinanda Peroutky.

Koubský donedávna zarputile odmítal uznávat protilátky jako důkaz bezinfekčnosti a zaštiťoval se oficiálními názory, že očkování vybudí více protilátek“.

Nedávno natočil podcast, kde zcela otočil a vychvaloval imunitu získanou očkováním.

„To, že se diskriminují lidé s protilátkami, což se mu dneska nelíbí, je důsledek takových hloupých textů,“ dodává novinářka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…