Gabal, Drábová a Romancov v show Nory Fridrichové odsoudili Miloše Zemana

07.05.2018 9:27

Prezident Miloš Zeman minulý týden připustil, že se v Česku vyráběl nervově paralytický plyn Novičok. Nyní se na to zaměřil pořad 168 hodin i server Respekt.cz.

Gabal, Drábová a Romancov v show Nory Fridrichové odsoudili Miloše Zemana
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v TV Nova.

„V listopadu minulého roku ve výzkumném vojenském ústavu Ministerstva obrany v Brně byl testován nervově paralytický jed, označovaný jako A230,“ řekl Zeman minulý týden v pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov. 

O Novičoku se nyní hojně hovoří poté, co tímto plynem byl otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal s dcerou Julijí, a to v anglickém Salisbury. Britská vláda z útoku viní právě Rusko, to však tvrdilo, že se Novičok mohl vyrábět i v jiných zemích, třeba i u nás. Česká vláda to tehdy odmítla a vyhostila ruské diplomaty. 

„Byl u nás vyráběn a testován Novičok. Byť v malém množství a poté zničen. Je pokrytectví předstírat, že nic takového nebylo,“ sdělil však Zeman minulý týden. Proti jeho výrokům se ohradila ministerstva obrany i zahraničí. 

„Náš vojenský ústav v loňském roce provedl chemickou mikrosyntézu jedné látky, látky A230,“ řekl k tomu mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. „Tato mikrosyntéza není považována za výrobu,“ dodal.

Pořad 168 hodin najdete ZDE.

Navíc látka A230 je jinou látkou, než ta, která málem zabila Sergeje Skripala. „Ono se to zdá blízko, ale chemicky je to hodně odlišné. Bezesporu a se vší jistotou můžeme říci, že látka použitá k otravě Skripalových byla něco jiného než A230,“ sdělila šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová.

I přesto se však informace obratně chytlo Rusko. „Výroky Miloše Zemana jsme se dostali do velmi prekérní situace, protože jsme se přiznali k věci, kterou jsme nespáchali a kterou jsme předtím jako stát odmítli,“ podotkl sociolog Ivan Gabal. 

„V Rusku je to zpráva, na kterou čekali. Je to voda na jejich mlýn,“ zkonstatoval zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas. Ruská média pak slova Miloše Zemana nazývají mimo jiné i „senzačním přiznáním“. 

„Česká republika, respektive její prezient, je momentálně vnímána jako užitečný nástroj, kterým Rusko ukazuje, že Západ není jednotný,“ poznamenal politický geograf Michael Romancov.

O tom, že prezident Miloš Zeman jedná v zájmu Kremlu, pak píše i šéfredaktor Respektu Erik Tabery. O Zemanovi mimo jiné řekl také to, že upřednostňuje zájmy ruského prezidenta Vladimira Puitna před zájmy svých spoluobčanů. „A nesnaží se to skrývat,“ podotkl Tabery.

„Miloš Zeman je vyslancem Kremlu. Roky jsme se podivovali politice českého prezidenta, který s oblibou zpochybňoval kroky Západu a nekriticky přejímal myšlenky Východu. Vedli jsme (a rozhodně ne sami) s ním polemiku, protože se to pořád dalo vnímat jako jakýsi interpretační spor, kdy je třeba ctít názory oponenta. S postupem času však bylo stále zřejmější, že český prezident není jen provokatérem a jeho řeči o politice všech azimutů jsou jen fráze, protože ve skutečnosti se dívá se zalíbením pouze jedním směrem,“ napsal Tabery s tím, že od minulého týdne už není pochyb, že Zeman je aktivistou Kremlu. 

Tajné služby podle Taberyho uvádějí, že Novičok, který byl použit v Anglii, v České republice nebyl vyráběn ani testován. Přesto Miloš Zeman vydal prohlášení, že se tu vyráběl.

„Můžeme se dál chlácholit vysvětlením, že prezident už neví, co povídá, protože je starý a nemocný, ale bude to omyl. Miloš Zeman krok za krokem prosazuje ruské zájmy v České republice a skrze ni i v Evropské unii. Český prezident je tak bezpečnostním rizikem, jehož ničivost bude nyní umocněna vznikem vlády, na které se mají podílet komunisté, kteří jedou na stejné vlně,“ uzavřel Tabery.

Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…