Gabal chce omezit vliv ruské ambasády u nás. Nemluvím do větru, ujišťuje

20.02.2015 19:29

Zákonodárce Ivan Gabal (KDU-ČSL) má jasno. Putinovy věty o tom, že mu nevyhovují současné pořádky, považuje za jasnou hrozbu i pro Česko. To, že Ruská federace upírá na naši vlast nemalou pozornost, dokládá i početný personál ruské ambasády v Česku. Ostatní země mají u nás diplomatická zastoupení výrazně skromnější. Vyjadřoval se i k situaci na Ukrajině. Chyby prý udělala i EU.

Gabal chce omezit vliv ruské ambasády u nás. Nemluvím do větru, ujišťuje
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal přijel do Čáslavi diskutovat s občany na téma bezpečnostní politika státu.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Ivan Gabal (KDU-ČSL) se stejně jako řada dalších politiků vyjadřoval v den výročí protestů na Majdanu k situaci na Ukrajině v pátečním Interview ČT24. Na úvod poznamenal, že před rokem neočekával takovýto vývoj na Ukrajině. "Myslím, že jsme ignorovali především vývoj situace v Rusku, kde se stále více potlačovaly demokratické principy, vražda novinářky Politkovské a jiné,“ vyjádřil svůj názor Gabal s tím, že autoritativní stát nejprve upevňuje svou moc dovnitř a pak pokračuje i v útocích navenek.

Teď podporujeme příměří, ale může se to změnit

"Chybu ale udělala i EU, která při vyjednávání asociační dohody s Ukrajinou více netlačila na proměnu zkorumpovaných pořádků na Ukrajině. Vyjednávání přitom probíhalo od roku 2007, takže čas na to byl. V tuto chvíli ale musí Ukrajina řešit válku s Ruskem. Moskvě evidentně jde o pád současné vlády v Kyjevě,“ zdůraznil host s tím, že právě proto by měla EU Ukrajinu podporovat, aby to Rusku ztížila. Poslanec je přesvědčen, že věty o Putinově nespokojenosti s vývojem situace po rozpadu SSSR by měly být varováním i pro Česko.

"Elitní výsadkářské jednotky ležely u hranic Ukrajiny asi půl roku a teď probíhá přesun jednotek a těžké techniky na Ukrajinu,“ podotkl k tomu host s tím, že EU by na to měla zareagovat jednotou a tlakem na dodržování dohod z Minsku. "Prezident Putin nepochybně chce Evropu zatáhnout do války. A jestliže budeme Ukrajině dodávat zbraně, tak se staneme stranou válečného konfliktu a ztratíme možnost diplomaticky působit na Rusko,“ upozornil.

Pokud by ale pokračovaly boje např. u Mariupolu, tak by to znamenalo významnou změnu situace, v tuto chvíli ale Rusko musí dostat šanci situaci zklidnit, byť neustále tvrdí, že s konfliktem na Ukrajině nemá nic společného. Podle Gabala je to jasná lež.

Rusové najdou zastání i v českém Parlamentu

Ruský tlak podle Gabala doléhá i na nás a projevuje se to i na počtu pracovníků ruské ambasády u nás. Hovoříme o stovkách lidí, zatímco na jiných ambasádách pracují desítky lidí. Dělá tedy něco proto, aby se to změnilo? "To vám tady nebudu povídat, ale ujišťuji vás, že nemluvím do větru,“ podotkl. "Počet těch diplomatů je mimořádný a BIS už roky upozorňuje na riziko,“ pokračoval v popisu situace. Ruská strana prý najde zastání i v českém Parlamentu - např. mezi komunisty. "Připomíná mi to časy, o kterých jsem si myslel, že už je máme za sebou,“ posteskl si.

Vyjadřoval se i ke stavu naší armády. Zatímco Polsko uvažuje o výrazném posílení rozpočtu na obranu, Česko pokulhává. "Polsko vynaloží na armádu přes jeden bilion korun v průběhu příští dekády,“ prozradil poslanec na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…