Gajdůšková ohromila Xavera: ČT musíme udržet, chtějí-li lidé informace a demokracii

22.09.2021 18:47 | On-line

Ke Zlínskému kraji patří Tomáš Baťa, ke kandidátkám zlínské ČSSD zase Alena Gajdůšková. Matadorka české levice vede sociálnědemokratickou sestavu do sněmovních voleb a dorazila i do předvolební debaty XTV. Soupeřem jí byl třetí nejvyšší ústavní činitel v zemi – předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Hostitelem jako tradičně byl Luboš Xaver Veselý.

Gajdůšková ohromila Xavera: ČT musíme udržet, chtějí-li lidé informace a demokracii
Foto: Screen XTV
Popisek: Krajská debata XTV ze Zlínského kraje

Anketa

Jsou čeští Romové utlačováni?

11%
79%
hlasovalo: 49609 lidí

Podle Gajdůškové je ČSSD jediná strana na politické scéně, která dlouhé roky brání veřejné služby před útoky pravice.

Radek Vondráček představil ANO jako stranu pro normální lidi, která se nesvazuje ideologií a řeší problémy. Připomněl například, že do školství jde o 100 milionů více než před jejich vládou, a to byl ještě z této kapitoly vydělen sport. „My jsme normální lidi, nechodíme pískat na ulice, snažíme se budovat,“ vysvětlil.

Použil i termín „české zájmy“, které ANO v Evropské unii hájí. Má kritický pohled na řadu nápadů z Bruselu, ale na druhou stranu si uvědomuje, že EU musíme měnit zevnitř. Termín české zájmy zaujal moderátora Veselého a ptal se, co si pod ním představují.

„Být v Evropě,“ vypálila Gajdůšková bez přemýšlení. Vondráček zmínil jako český zájem nespěchat s přijímáním eura, snažit se zastavit největší šílenosti Green Dealu, které lidské bytosti redukují na uhlíkovou stopu.

„My chceme chránit přírodu, ale není to jenom o uhlíku. Teď čtu články, že se natvrdo počítá s energetickou chudobou, že se lidem propadnou příjmy,“ vyprávěl zděšeně.

„My jsme u toho. Za rok budeme předsednickou zemí EU. Do vysoké míry je na nás, co připustíme a co dojednáme,“ nesouhlasila Gajdůšková. Pak vykládala, že jako členové EU jsme významnou součástí globálního světa, který se jen díky tomu k nám chová s respektem.

Uznala ale, že jako průmyslová země se musí na Green Deal dívat svými zájmy. Ale odmítla, že by nám EU zdražovala elektřinu, za to prý může trh. Vondráček nesouhlasil a upozorňoval, že emisní povolenky EU se na této ceně podepsaly zásadním způsobem. Gajdůšková kroutila hlavou.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Pak Vondráček upozornil, že Evropský parlament si bere další a další kompetence a zaplňuje je „levičáctvím“. „Evropský parlament je přímo volený, to si lidé zvolili,“ kroutila hlavou Gajdůšková. Vondráček to nezpochybňuje, ale má obavy, že Evropa zničí sama sebe.

Moderátor si přisadil, že v poslední době mnohem více slyší o Evropské komisi, ne o přímo voleném parlamentu. Gajdůšková držela přednášku o tom, jak teoreticky funguje dělba moci mezi bruselskými institucemi, kde je prý „geniální mechanismus“. Problém je, že si my nedovedeme dupnout.

„Evropská komise se začíná chovat jako bruselská vláda,“ poznamenal Radek Vondráček. V Evropském parlamentu je pak schvalování občas dost formální. „Prochází to i naším Parlamentem,“ skočila mu do řeči Gajdůšková. A odmítla námitky, že to schvalovat musíme, můžeme se prý postavit proti.

Tématem, které Xaver pokládá ve všech krajích, jsou exekuce. Gajdůšková si myslí, že na jejich polidštění už se odvedlo kus práce. „Odstranily se ty přehnané a nespravedlivé věci,“ myslí si.

Vondráček nepoužívá pojem „exekuční mafie“, i když jako advokát zažil, kdy se s exekutorem bezmocně přetahoval o věci, které zabavoval jeho klientům. Zažil i praxi divokých exekucí za ministra Pospíšila. A za minulých vlád se podařilo tyto šílené excesy omezit.

Na druhou stranu si pamatuje, jak se v devadesátých letech dlužníci soudním vykonavatelům smáli do očí a provést třeba srážku ze mzdy bylo prakticky nemožné. Teď se snad podařilo najít balanc.

Třetím tématem byl covid a Vondráček vidí největší problém v tom, že do odborných rozhodnutí vstupovala politika. Připomněl dvoje volby, které ovlivnily rozhodování, stejně jako politické divadlo v Poslanecké sněmovně, které přerostlo v předvolební kampaň.

„Mnohé politické strany si dokázaly vzít neštěstí a smrt lidí jako nástroj politiky. Je to nehorázná neúcta vůči těm lidem a vůči zdravotníkům, lidem v sociálním systému i paním prodavačkám, které nevěděly, kdy to na ně kdo plivne,“ rozjela se.

Chybou podle ní bylo snad jen dlouhé uzavření škol, které přineslo řadu problémů. Jinak byla rozhodnutí vedena snahou zastavit přenos viru, a to bylo správné. „Jinak jsme tu měli masové hroby,“ obává se.

U dalšího tématu se Gajdůšková postavila za zachování koncesionářských poplatků, záruky nezávislosti médií veřejné služby. „Kdo platí, ten velí. A tady přes koncesionářské poplatky velí občan,“ vysvětlila poslankyně ČSSD. Alternativou je, že by o tom při sestavování rozpočtu rozhodovala vláda, a to bychom viděli tlak. „Takže chceme-li mít demokracii a občané chtějí mít informace, tak se musí udržet televize veřejné služby,“ myslí si.

Xavera překvapilo jak občané mohou televizi velet. „Ale nevelí nikdo jiný,“ trvala na svém sociální demokratka.

Vondráček se pozastavuje nad hospodařením současného vedení, a proto je podle něj debata o jeho podobě zcela legitimní. „Kritika je vždycky zdravá,“ myslí si.

Z hlediska obsahu je Vondráček fanouškem ČT v současné podobě. „Zpravodajství je super, pohádky jsou super, sport je super. Já jsem velký fanoušek České televize,“ uzavřel.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…