Gándhí byl rasista, fašista a sexuální predátor? A dost! říká přední umělec z Brna. A nejen on

15.06.2020 7:04

Byl to rasista! Tato věta dnes zvedá ze židle tisíce demonstrantů nejen v USA, žene je do ulic a některé vede dokonce k rabování. Vede je také k ničení soch osobností historie s odůvodněním, že si nezaslouží mít sochu na veřejném místě, protože to byli rasisté. Nálepky rasisty se dočkal i britský válečný premiér Winston Churchill. Jenže tím to nekončí. I Mahátma Gándhí, indický duchovní vůdce, byl prý rasista a nezaslouží si sochu. V Británii už kvůli tomu vznikla petice, která vyvolala pozornost i v Česku. Ozval se scenárista Břetislav Rychlík.

Gándhí byl rasista, fašista a sexuální predátor? A dost! říká přední umělec z Brna. A nejen on
Foto: Screen ČT24
Popisek: Demonstranti v USA boří pomníky

Není tajemstvím, že britský válečný premiér Winston Churchill chtěl udržet Indii pod britskou korunou. Narodil se v době (1874), kdy byla Indie považována za klenot v koruně královny Viktorie a jejích nástupců. Churchillův vrstevník Mahátma Gándhí chtěl naopak Indii vyvázat z britské nadvlády a udělat z ní nezávislý hrdý stát. Churchill kvůli tomu na Gándhího hleděl víc než kriticky a vyjadřoval se o něm víc než nelichotivě.

Snad i proto levicové aktivistky poničili Churchillovu sochu v Praze nápisem, že to byl rasista. Nápis už byl odstraněn, ale kupříkladu publicistka levicového serveru A2larm upozorňuje, že Churchill byl rasista a v západních médiích, jako jsou BBC či CNN, se o tom otevřeně píše.

Jenže britská BBC upozorňuje také, že na internetu koluje petice, která i o Gándhím říká, že to byl rasista, fašista a sexuální predátor, a proto si nezaslouží, aby ve veřejném prostoru stály jeho sochy. Jedna z Gándhího soch stojí i v britském Leicesteru, ve městě s 290 tisíci obyvateli ležícím severně od Londýna. A už takřka pět tisíc lidí podepsalo petici, ve které požadují, aby Gándhího socha z města zmizela.

Tento požadavek vyvolal rozruch dokonce i mezi českými uživateli sociálních sítí. Podle signatářů petice se Gándhí vyjadřoval jako rasista o černoších a musí zmizet a podle prezidenta České stomatologické komory Romana Šmuclera už je to příliš.

„Gándhí je nejvíc! Teď už zbývá jen zbořit poslední pomník otrokářů, pyramidy v Egyptě...,“ podotkl ironicky známý lékař.

Byl Mahátma Ghándí rasista?

Scenárista Břetislav Rychlík, otec publicisty Apoleny Rychlíkové, zvolal po obvinění Gándhího z rasismu „a dost!“.

Byl Mahátma Ghándí rasista?

Publicista Ladislav Henek se k petici vyjádřil podstatně obsáhleji.

„Nechci používat silná slova, ale tady jsou už namístě. Tohle dokážou vyvolat jen naprostí tupci nebo poblouzněnci s jakýmsi novým fašisticko-bolševickým smýšlením. Protože právě tito fanatici sami sebe považovali (a jejich potomci pochopitelně stále považují) za výkvět a současně etalon vší morálky a sami sobě přisuzovali (a přisuzují) chimerickou vyspělost, která je údajně opravňuje moralizovat všechny ostatní. Vyvyšují se tak nad celou společnost (a současně neustále pokřikují cosi o rovnosti...) a pasují se na její soudce, želbohu ale také prokurátory, a posléze (pokud to společnost dovolí) i policii a katy. Poznají se podle své domnělé neomylnosti, neochoty diskutovat a přijímat kompromisy podle ideologické nenávisti, kterou šíří všude, kde se vyskytnou (ó, jak často zuřivě nenávidí pod hesly o lásce, toleranci a porozumění...) a fanatického svitu v očích. Paradoxně tak pochodeň nejzuřivějších ideologů poslední stovky let, tedy fašistů, nacistů a bolševiků nyní nesou ti, kteří k těmto ideologiím vyjadřují hlubokou nenávist. Nesou ji stejně odhodlaně jako jejich předchůdci, od nichž ji přebrali podobně jako pochodeň ideologického extremismu přebrali fašisté od bolševiků, nacisté od fašistů a bolševiků a bolševici si ji poté od fašounů a nácků vzali zpět. Znovu a znovu lůza ječí v ulicích, rozpálená žvaněním svých politruků o domnělé spravedlnosti, která se vždy po čase ukáže být jen dalším ideologickým zločinem na lidstvu. Vše se děsivě opakuje; jen vlajky a kabáty jsou trošku jiné,“ napsal Henek.

Byl Mahátma Ghándí rasista?

Zrod petice za odstranění sochy Mahátma Gándhího pro jeho údajné rasistické projevy na adresu černochů zaujala i marketéra Jakuba Horáka. Ten citoval z článku Novinky.cz, jenž informaci o petici za odstranění Gándhího sochy převzal.

Byl Mahátma Ghándí rasista?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…