Gangsterská policejní autokracie, diktatura zlodějů. Přečtěte si, jak před smrtí hovořil Boris Němcov o Rusku

09.03.2015 18:38

Když loni v dubnu poskytl ruský opoziční politik Boris Němcov rozhovor listu Novaja Gazeta, interview nakonec nevyšlo. Nyní, po vraždě Němcova, jej ale web zmíněného listu zveřejnil. Výňatky publikoval český server Svobodné fórum.

Gangsterská policejní autokracie, diktatura zlodějů. Přečtěte si, jak před smrtí hovořil Boris Němcov o Rusku
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Němcov především tvrdil, že před loňskou anexí Krymu bylo Rusko "gangsterskou policejní autokracií", což podle něj znamenalo "autoritativní zlodějsky zkorumpovanou zemi". Ale po loňském březnu, kdy došlo k okupaci Krymu Ruskem, se ruský režim stal diktaturou zlodějů. "Rozdíl je v tom, že v autoritářském režimu jsou předmětem pronásledování jen političtí aktivisté a opozice, kteří vyzývají moc," uvedl Němcov s tím, že za diktatury jsou předmětem represí všichni rebelové. "Opozičníci, aktivisté občanské společnosti, aktivisté v oblasti lidských práv, hudebníci, publicisté a novináři, prostě všichni," uvedl Němcov s tím, že tato fáze politického přechodu proběhla právě v březnu v době připojení Krymu.

Podle Němcova žije od loňského března Rusko v nové realitě, kde už není čas na volby, ani na jejich simulaci. "Putin a Lukašenko jsou poslední dva diktátoři. To, že Rusko bylo vykopnuto z Rady Evropy, má dopad na domácí politickou situaci. Putinův a Lukašenkův režim jsou jako dvojčata," tvrdil Němcov. V takové situaci považoval za nutné zvolit novou strategii, která se zaměří na otázku lidských práv, protože represemi nebudou trpět jen političtí aktivisté. Cílem anexe Krymu podle Němcova bylo posílení Putinovy moci, nikoliv Kremlem deklarovaná nutnost ochránit Rusy žijící na Krymu.

V úvahu je třeba vzít, že Čína může vznést vůči Rusku teriotoriální nároky

Němcov rovněž uvedl, že je třeba vzít v úvahu, že teritoriální nároky vůči Rusku může vznést Čína. "Tam nejde o nějaký Krym, tam jde o Sibiř a Dálný východ," konstatoval. Poukázal na to, že polovina HDP Ruska je dána exportem surového materiálu. "Doteď se tento surový materiál vyvážel především do Evropy. Takže zdroj blahobytu občanů byl v Evropě. Putin ale dobrovolně, i když dobře znal reakci Evropy, vybudoval železnou oponu. Chce, aby Rusko bylo vyhnáno z Evropy," konstatoval.

Když se Evropa zatvrdí, prý vytlačí Gazprom z trhu. Evropa má totiž různé alternativy, jako součást svého energetického programu demonopolizace. Například Katar, Norsko, Alžír, Ameriku.

Podle Němcova se tak Rusko bude muset obrátit se svým exportem na Čínu, ta ovšem bude ropu odebírat za mnohem nižší cenu. "Navíc bude muset Rusko vybudovat ropovod, který bude dražší než olympijské hry v Soči. Vystaví ho Putinův přítel Rothenberg (Boris Romanovič Rothenberg je ruský podnikatel), jehož ceny jsou pětkrát až šestkrát vyšší než průměrné evropské a světové ceny. To bude další dodatečná loupež," předpovídal téměř před rokem Boris Němcov.

Celý text najdete ZDE

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…