Gauck odmítá výrok, který mu Zeman připsal ve svém projevu ve Štrasburku. Ovčáček ale dodává...

13.10.2017 8:52

Německý exprezident Joachim Gauck odmítl autorství výroku, které mu připsal prezident Miloš Zeman. Podle české hlavy státu měl před dvěma lety na pražském Albertově říct, že když zkusíme vrátit Krym zpět Ukrajině, vyvolá to evropskou válku. Píší o tom dnešní Lidové noviny.

Gauck odmítá výrok, který mu Zeman připsal ve svém projevu ve Štrasburku. Ovčáček ale dodává...
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

Zeman se na Gauckova slova odvolal na úterním Parlamentním shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku. Tam řekl, že „jen cituje, nic víc“. Gauck však nyní citaci zprostředkovaně popřel. Vedoucího jeho kanceláře Johannes Sturm pro Lidové noviny uvedl, že v diskusi po aktu na Albertově nebyla nalezena žádná pasáž s tímto výrokem.

Mluvčí Jiří Ovčáček k celé věci uvedl to, že pokud se lidé seznámí s vyjádřením prezidenta Gaucka, zjistí, že skutečně evropskou válku nechce. „Slova pana prezidenta Gaucka k ukrajinské krizi byla mimořádně státnická,“ uvedl Ovčáček s obdobnými argumenty, jaké má v případě novináře Ferdinanda Peroutky. Když něco nejde najít, neznamená to podle Ovčáčka, že se to nestalo. Případ Ferdinanda Peroutky se dostal dokonce k soudu, neboť Zeman udmítá uznat, že Peroutka nenapsal článek, kde by opěvoval Hitlerovo gentlemanství.

Na přetřes tato slova přišla poté, co prezident Miloš Zeman před Parlamentním shromážděním Rady Evropy uvedl, že anexe Krymu je hotová věc. A právě kromě svého názoru přednesl i ten údajně Gauckův.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…