Gazdík: Pokud Bártu odsoudí, je po koalici. Kalousek: Nevnímám to tak ostře

24.03.2012 8:18

Podle Miroslava Kalouska je regionální školství naplněno jen z 65 procent celkové finanční kapacity, kterou má ministerstvo školství. Proto je ministr financí přesvědčen, že ušetřit dvě a půl miliardy by neměl být žádný problém. Řekl to v rozhovoru pro iDnes.cz.

Gazdík: Pokud Bártu odsoudí, je po koalici. Kalousek: Nevnímám to tak ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Podle Kalouska bylo školství už beztak při posledním jednání v rámci resortů výrazně zvýhodněno a nechápe tak, proč ministr Dobeš rezignoval. Z toho, že by to mělo přinést nějaké další koaliční spory však strach nemá. „Já to vnímám jako individuální rezignaci ministra,“ vysvětluje Kalousek.

Daleko větší důvod pro případné problémy v koalici bude představovat to, jakým způsobem dopadne proces s Vítem Bártou. Šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík už dříve řekl, že by strana nemohla být  v koalici s Věcmi veřejnými, pokud by byl Bárta byť i nepravomocně odsouzen za podplácení a zároveň neodešel z politiky.

To, že odbory odejdou z jednání, jsme všichni tušili

Miroslav Kalousek takto ostrý názor nemá, ale chápe jej. Pro ministra financí je však nejprve naprosto nezbytné prosazení konsolidace rozpočtu. O dalším vývoji spolupráce s VV pak podle Miroslava Kalouska povede TOP 09 diskusi.

Právě proti tomu, jak chce Kalousek konsolidovat veřejné finance, budou 21. dubna protestovat odbory. Ty opustily poslední jednání tripartity s tím, že nehodlají vládě dělat křoví při projednávání škrtů.

Petr Nečas označil jejich odchod za „divadýlko“ a ministr financí má názor podobný: „Všichni jsme tušili, že se odbory takto zachovají. Pravděpodobně potřebují situaci eskalovat před plánovanou demonstrací,“ uzavírá Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pal

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…