Gazdík nedopadl dobře. A Kalousek před celou sněmovnou takto zesměšnil Okamuru

04.12.2013 11:14

Poslanci na schůzi právě volí čtvrtého místopředsedu Poslanecké sněmovny. V tajné volbě rozhodují mezi Petrem Gazdíkem (TOP 09) a Tomiem Okamurou (Úsvit). Podle aktuálních informací se nepodařilo v prvním kole nikoho zvolit, po přestávce následovalo kolo druhé. Ani v něm nebyl nikdo zvolen.

Gazdík nedopadl dobře. A Kalousek před celou sněmovnou takto zesměšnil Okamuru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedání poslanecké sněmovny

Pro poslance Petra Gazdíka bylo odevzdáno 74 hlasů, pro Tomia Okamuru 69 hlasů. Bylo proto vyhlášeno druhé kolo tajné volby se stejnými kandidáty.

Podle náznaků koaličních lídrů byl favoritem na místopředsednický post Petr Gazdík, ten ale neuspěl. "Naši zástupci se snažili vysvětlit jiným politickým stranám, že není dobré podporovat Kalouskovu TOP 09 a tím legitimizovat jeho politiku. Bez hlasů levicových stran - ČSSD a KSČM - nemůže být místopředseda z TOP 09 zvolen," uvedl šéf Úsvitu Okamura na brífinku ještě před volbou.

Podle Kalouska má TOP 09 na křeslo místopředsedy nárok

První místopředseda TOP 09 a šéf poslaneckého klubu Miroslav Kalousek prohlásil, že pokud se sněmovna dohodla, že respektuje poměrné zastoupení, TOP 09 si křeslo čtvrtého místopředsedy zaslouží. Kandidát Petr Gazdík je podle Kalouska navíc schopným člověkem, mezi jehož přednosti patří mimo jiné i schopnost sestavit větu, která má začátek i konec a je gramaticky správná, řekl s možnou narážkou na šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamuru.

Takové zahájení fungování Poslanecké sněmovny považuje Kalousek za nešťastné, jde podle něj o projevení nesouladu a prosí poslance o zamyšlení nad svým apelem.

Předseda klubu Úsvit přímé demokracie Radim Fiala poté vystoupil na podporu kandidáta Tomia Okamury. Podle jeho názoru to byla právě TOP 09, která nerespektovala poměrný systém, ke kterému se nyní hlásí.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …