Geislerová: Zeman je ubožák. Jinak se to říct nedá

17.08.2020 14:23

Herečka Aňa Geislerová se zostra pustila do prezidenta Miloše Zemana. Důvodem je skutečnost, že stát se zatím nehodlá omluvit za výrok o novináři Ferdinandu Peroutkovi. Ministerstvo financí se místo toho obrátilo na Nejvyšší soud.

Geislerová: Zeman je ubožák. Jinak se to říct nedá
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Aňa Geislerová během plamenné řeči.

"Soudruh Zeman je prostě ubožák. Jinak se to říct nedá. A věřím Nejvyššímu soudu," poznamenala Geislerová na svém facebookovém profilu. 

Ministerstvo financí se totiž nebude zatím omlouvat vnučce novináře Ferdinanda Peroutky Terezii Kaslové za výroky Miloše Zemana na jeho adresu. Ministerstvo podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. Kauza Peroutka byla svého času hitem internetu. Lidé se dohadovali, zda novinář Peroutka je autorem článku „Hitler je gentleman“ nebo zda byl článek vůbec napsán. Ti škodolibější se posmívali hradnímu mluvčímu Ovčáčkovi, který měl novinový článek vypátrat. Kaslová si však od Hradu nenechala nic líbit.

Městský soud v Praze uložil počátkem července ministerstvu, aby se žurnalistově vnučce Kaslové omluvilo za dehonestující výroky prezidenta o tom, že její dědeček napsal článek „Hitler je gentleman“. Omluvit se musí ministerstvo písemně, dopisem a zveřejnit ho na svém webu.

Ministerstvo se proti verdiktu ohradilo: „Dlouhodobě se totiž domníváme, že veřejný projev prezidenta republiky nelze považovat za nesprávný úřední postup podle zákona o náhradě škody způsobené při výkonu veřejné moci.“ Resort zaslal dovolání jak obvodnímu soudu pro Prahu 1, který o sporu rozhodoval v prvním stupni, tak přímo Nejvyššímu soudu. Nejvyšší soud teď bude rozhodovat o odkladu vykonatelnosti.

Na Nejvyšší soud se chystá obrátit i Kaslová, domáhá se totiž širší omluvy i za další prezidentovy výroky. „Dovolání do zamítavého výroku bude určitě podáno,“ napsal advokát Kaslové, František Vyskočil. Omluv za prezidenta je zde však více. Ministerstvo se mělo také omlouvat v kauze bývalého Zemanova poradce Zdeňka Šarapatky. Zeman o něm měl prohlásit, že ho vyhodil kvůli neschopnosti. Ve sporu o Šarapatku ministerstvo rovněž požádalo Nejvyšší soud o odklad vykonatelnosti a soud mu vyhověl.

Prezident Zeman výroky o Peroutkovi pronesl už v lednu 2015 na pražském fóru k holokaustu. Mluvil zde o selhání intelektuálů v krizových situacích, jako byl právě nástup nacismu. Zeman tehdy tvrdil, že Peroutka napsal článek „Hitler je gentleman“ a zveřejnil ho v časopise Přítomnost. Později ještě prohlásil, že text viděl na vlastní oči. Podle historiků však neexistuje a v archivech se ho nikomu také nepodařilo nalézt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…