Geislerová, soulož a „v*le“. Volha z ČT nabourala do diváků

03.04.2023 10:10 | Analýza

V hlavním vysílacím čase v neděli nasadila Česká televize seriál Volha. Toto zpracování románu Karla Hynie vulgaritami rozhodně nešetřilo. A to do té míry, že si diváci při hodnocení stěžovali, že takhle sprostí nebyli ani ti největší burani. Navíc se jim zdálo, že herci své role přehrávají. A že 70. léta jsou popisována jako jedna soulož za druhou, slušně řečeno. U politicky angažovaných však vzbudil ohlas spis StB, který je na konci dílu podepsán. Má číslo, pod kterým byl veden Andrej Babiš. „Nabourala“ tedy Volha, kde se objevila třeba Aňa Geislerová, při své premiéře?

Geislerová, soulož a „v*le“. Volha z ČT nabourala do diváků
Foto: Repro ČT
Popisek: Seriál ČT Volha

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Včera měli diváci ČT1 možnost zhlédnout nový seriál Volha z prostředí normalizace. Jedná se o dílo ztvárněné podle románu Karla Hynie, psané „neobyčejným, bizarním a přesně odposlechnutým jazykem“ a které se dá vnímat jednak jako „svérázná historie Československé televize“, ale také jako portrét hlavního hrdiny, Standy Pekárka, který má tři přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Ale jeho podvody ho dovedou až ke spolupráci s StB. Tolik popis České televize.

Seriál natáčel Jan Pachl, známý seriály Rapl či Cirkus Bukowsky. Hlavního hrdinu ztvárnil herec Kryštof Hádek, v seriálu účinkují také například Jiří Lábus, Bohumil Klepl a Aňa Geislerová. Celé dílo vznikalo celkem 62 dní na 150 lokacích a použito bylo sto dobových vozů.

Reakce na první díl jsou rozporuplné. Na Česko-Slovenské filmové databázi má seriál 56 %. Diváky tahalo za uši zejména všudypřítomné „vole“ hlavního hrdiny. „Nebylo nic výjimečného, když přední dělník poslal do prdele nadřízeného, ale uchazeč o práci, i když buran sebevětší, by na něj vole nepokřikoval,“ shrnul lapidárně problém jeden z hodnotících, který zároveň ocenil dobovou výpravu. Stížností na vulgaritu však bylo mnohem více.

Ale nešlo jen o „vole“, ale také o herecké výkony. Hned několikrát zaznělo, že herci přehrávali, například Aňa Geislerová v roli režisérky souložící s kameramanem, ale také třeba hlavní hrdina. „Nesnesitelně přehrávající Kryštof Hádek, jehož ‚herecký výkon‘ nutí člověka nespustit z očí přepínač,“ popsal výkon jeden divák, který zároveň kritizoval myšlenku, že ČST byla plná disidentů. A také již dialogy. „Fakt takhle mluvil řidič ucházející se o místo s šéfem nebo s produkčním?“

Ozvali se také ti, kdo od ČT příliš neočekávají. „Příliš prvoplánové, humor křečovitý, vše naprosto předvídatelné. Klišé přebíjí zase jen další klišé. Obvyklý podprůměr typický pro současnou ČT,“ uvedl uživatel s přezdívkou Amonasr. „To zase bude stýskání, že za tohle platíme poplatky. Nicméně je pravdou, že je to podivnost bez jasného záměru,“ přidal se další.

Seriál má ovšem i své zastánce. „Tak pravdivé, že tomu ti, kteří to nezažili, nemohou věřit. Absurdní svět ovládaný předvojem dělnické třídy,“ zhodnotil jeden z nich. „Budou tu na to nesmyslně nadávat, ale já si po fakt dlouhé době poměrně užívám další potřebu věnovat se socíku na našem území. Je to tu všecko tak karikaturně podáno, že to v tom komediálním nádechu kouzlí úsměv na tváři, ne facky na rukou,“ předvídal kritiku další. Že „kdo nezažil, neuvěří“ souhlasili i další.

Seriál zaujal i na twitteru. Tam ovšem hlavně kvůli svému závěru, v němž hlavní hrdina podepisuje spolupráci s StB. Svazek nese číslo 25085, tedy číslo, pod kterým byl veden Andrej Babiš. Což se jeho odpůrcům pochopitelně líbilo.

K tomu se ovšem objevily poznámky, že komunistickou minulost má i mnohem výše postavený představitel ČR.

I na twitteru se seriál setkal s kritikou. „Zdá se to pouze mně, že tv série Volha je srágorovina bez obsahu a vtipu?!. Jen snad vizuál je cajk,“ zaznělo kupříkladu. „Taková pohromadě nedržící sbírka nevtipnejch až trapnejch scének, voe s pitvořivejma přehrávajícíma figurkama, voe,“ napodobil hrdinu další.

„Volha, nová minisérie České televize, pozvedává úroveň televizní zábavy, to nemohu říct,“ ohodnotil seriál filmový kritik Martin Šrajer. „Když vidím umělecké dílo jako Volha, vždycky si vzpomenu na slova Teodora Pištěka, že veselo při natáčení, téměř jistě znamená trapnost při premiéře,“ glosoval dílo další divák.

„Tyvoe Volha...hahaha...za komančú to byl Woodstock, chlast a univerzální soudružské prcání střižené politickým thrillerem... 70ky větší mejdan než 90ky... těším se na další dílek, voe,“ upozornil na to, kolik scén se souloží v dílu, novinář Petr Fischer. Také nebyl sám. „Seriál Volha. Sté prvé didaktické, zábavně-výchovné pásmo o tom, jak byli za socíku všichni šmejdi, hlupáci, jen se flákali, muži a ženy spolu kopulovali (považte!) na potkání. Koníčkem bylo udávání druhých. Podraz a zákeřnost byla všude. A ještě všemu nebylo co žrát,“ okomentoval Ladislav Kučera obsah.

Dílo zhodnotil také člen RRTV Vadim Petrov, i když se nedíval včera, ale při premiéře s herci. „Volha splňuje všechny předpoklady na to, aby šla do výroby, když má mít dílo na realizaci šanci. Je tam StB, jistě časem bude i Havel - alespoň se mihne. Osvědčené jsou hlášky a hrdina jich má celou řadu. Hrají tam oblíbení herci. Hudbu napsal Michal Pavlíček. Série splňuje nároky ideologicko estetických požadavků na současné umělecké dílo mírou vrchovatou,“ říká Petrov a hodnotí krátce: „Za mě cajk.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ani jsem to nepusila, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAlena F. , 03.04.2023 10:26:22
Jaké to bude se dalo předpokládat.Ale v ČT mne zaujal 50 let starý Týdeník o stavbě mládeže přehrady, aby republika měla dost elektřiny. Té, kterou nám teď zdražují. Ono se totiž nejen souložilo, ale především budovalo. I když v televizi asi ne.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …