Generál Pavel: Odsoudit Tálibán? Počkejme na činy. Nevylučujme jednání

19.08.2021 20:23

Tálibán vyhlásil Islámský emirát Afghánistán, nebude podle jeho představitelů místem, kde bude vládnout demokracie. Mezitím stále nepolevilo úsilí řady Afghánců uprchnout ze země. Česko podle ministra vnitra záchranné operace ukončilo. O tom, kam směřuje vývoj v Afghánistánu a čemu přihlížejí země NATO, které se dohodly z regionu odejít, hovořil v pořadu Interview ČT24 generál Petr Pavel – bývalý náčelník Generálního štábu Armády České republiky a předseda Vojenského výboru NATO.

Generál Pavel: Odsoudit Tálibán? Počkejme na činy. Nevylučujme jednání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Tálibán si přivlastnil Afghánistán během poměrně krátké chvíle, podle generála Pavla tím selhaly nejen plány, kvůli kterým tam armády spojeneckých vojsk působily, ale i sebevědomí západní koalice ve smyslu, že má sílu a prostředky na to, abychom mohli náš model žití importovat. „Mnohokrát jsme zdůrazňovali, že je třeba klást větší důraz na afghánský přístup a řešení. Zdaleka ne vše, co považujeme za nejlepší pro nás, musí být nejlepší pro ně,“ podotkl Petr Pavel, který již několikrát avizoval, že je připraven jít do boje o prezidentskou funkci. Oficiální přihlášku však zatím nepodal.

Rychlý postup tálibánského hnutí v přebírání moci byl pro něj stejně jako pro Západ překvapením: „Pád Kábulu tak rychle jsem opravdu nečekal, čekal jsem, že afghánská armáda bude vzdorovat delší dobu. Bylo to do značné míry potvrzením toho, že naděje vkládaná do afghánské vlády jako národní byla spíše naším přáním než realitou. Afghánští vojáci necítili, že by se měli pro něco zasazovat,“ sdělil, že afghánská vláda nebyla schopna prosadit vědomí identity Afghánistánu jako národa.

„Nyní nastane doba, kdy Aliance bude muset detailně vyhodnotit, proč k situaci došlo. Nesmějí se hledat pouze chyby na straně Afghánistánu a jeho neochotě bojovat za vlastní zemi a svobodu. Ani se nesmějí hledat chyby u konkrétních osob, jako je americký prezident. Důvodů selhání byla celá řada. Jedním z nich bylo, že jsme věřili tomu, co jsme si sami kladli za cíl, než abychom sledovali realitu a brali vážně některá doporučení a varování, která se objevovala v každém vojenském hlášení,“ zopakoval Petr Pavel.

Opakovaně generál Pavel prohlásil, že je zásadní chybou, že spojenci opustili Afghánistán dříve, než došlo ke komplexní dohodě a splnění podmínek: „Bylo to naše selhání, že bez ohledu na současné podmínky jsme si stanovili datum, kdy z Afghánistánu odejdeme, zároveň to totiž znamenalo, že jsme úplně rezignovali na splnění jakýchkoli podmínek, třeba aby se afghánská armáda stala standardní ozbrojenou složkou, která je schopna samostatně fungovat, či afghánská vláda uzavřela dohodu s Tálibánem. Chtěli jsme věřit, že naše cíle se asi naplní bez našeho přičinění,“ uvedl bývalý předseda vojenského výboru NATO.

„Slabost a nepřipravenost afghánské armády se měla v rámci Aliance řešit dříve, neměli jsme se nechat konejšit sliby afghánského vedení, že je vše na dobré cestě, vše pokračuje a problémy se zvládají,“ pokrčil Petr Pavel rameny.

Dá se podle Pavla současnému Tálibánu věřit v jeho umírněných prohlášeních? Například když říká, že nepočítá se západním modelem demokracie, ale není se třeba obávat o práva žen? „Tálibán bude jistě třeba soudit ne podle slov, ale podle konání. Pak bude možné zhodnotit, zda bude partnerem pro jednání a bude vhodný pro legitimizaci. Tálibán si dobře uvědomuje, že pokud se má dostat k mezinárodní podpoře a uznání, nemůže být vnímán jako brutální teroristická organizace, která vraždí na počkání. Je to zároveň organizace reprezentující formu islámu, upřednostňující právo šaría a ozbrojený boj k dosažení svých cílů,“ doplnil.

Vyjednávání s Tálibánem by se nemělo vylučovat a chápat jako popírání vlastních hodnot. „Mnohdy není s kým jiným jednat. Pokud se rozpadla afghánská vláda, tak můžeme buď ignorovat Tálibán a podporovat bezvládí v zemi, nebo začít jednat s Tálibánem a mít alespoň nějaké informace a nástroje o tom, co se děje v Afghánistánu,“ míní generál.

Český prezident Miloš Zeman pro ParlamentníListy.cz sdělil, že Spojené státy odchodem z Afghánistánu ztratily prestiž světového lídra a NATO vyvolává pochybnosti o oprávněnosti své existence. Česko by nyní podle něj mělo investovat do národní obrany, investování do NATO označil za vyhazování peněz.

„Nechci být moc jízlivý, ale myslím si, že od všech dřívějších prohlášení našeho prezidenta tohle nebude velkou ranou pro Alianci, slyšeli jsme už mnoho jeho šokujících výroků, tento se nevymyká tomu, co o našem prezidentovi v Alianci už vědí. Prezident Zeman moc dobře ví, že Aliance není organizace vytvořená pro Afghánistán, ale jako nástroj kolektivní obrany. Pokud bychom naše zdroje orientovali na obranu národní, tak proti komu bychom se bránili?“ dodal generál Petr Pavel závěrem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…