Generál Pavel: Roušky z Číny? Riziko! To si Čína od nás vybere

19.03.2020 11:34

Podle generála Petra Pavla se pandemie koronaviru může stát velmi závažným bezpečnostním rizikem. V rozhovoru pro Seznam Zprávy hovořil také o tom, že těžko nyní budeme nadávat na Čínu, když nám poskytnutím ochranných pomůcek pomůže z bryndy.

Generál Pavel: Roušky z Číny? Riziko! To si Čína od nás vybere
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Generál Petr Pavel společně s Jiřím Šedivým, rovněž bývalým náčelníkem generálního štábu, se domnívají, že by se do akce měli koordinovaněji zapojit čeští výrobci. A to nejen roušek, ale i respirátorů a dalšího zdravotnického materiálu. Domnívají se, že zůstat dlouhodobě závislý na dovozu z Číny je bezpečnostním rizikem.

Anketa

Má prof. Roman Prymula, předseda krizového štábu, vaši důvěru?

93%
7%
hlasovalo: 33475 lidí

Pandemie se podle Pavla může i opakovat. „Bude nezbytné se důkladně podívat na naše možnosti a schopnosti, jak takovým situacím do budoucna čelit,“ uvedl a kritizuje skutečnost, že nouzový stav nebyl vyhlášen hned 2. března, jak to navrhoval ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Obdobně očekávání čínských produktů vnímá i Šedivý. „Jakákoliv jednostranná závislost je vždycky špatná. Vidím v tom velké selhání státu. Do budoucna je třeba se daleko více opřít o domácí výrobu ochranných zdravotnických pomůcek, kterých se teď tak žalostně nedostává,“ podotkl. K apelu na domácí firmy se přidal i Pavel. 

Anketa

Chcete generála Petra Pavla za prezidenta?

7%
93%
hlasovalo: 30495 lidí

Jak poznamenává server, v současné době jde kritika čínského režimu stranou, protože se bez zásob ochranných pomůcek neobejdeme. „Bude to teď v tom duchu, že přece nebudeme kritizovat někoho, kdo nás právě vytáhl z bryndy. A Čína by jistě byla hloupá, kdyby tu situaci nevyužila ve svůj prospěch,“ uvedl Pavel s tím, že krizová situace ve výsledku dobře poslouží čínské propagandě. „Čína obvykle věnuje velkou pozornost těm takzvaným měkkým nástrojům a toto jí nabízí úžasnou příležitost ukázat se jako země přívětivá vůči světu. Samozřejmě za to bude vyžadovat i jistou vstřícnost a shovívavost při posuzování vlastní politiky,“ uzavřel Pavel.

 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…